905 785 лв. и забавен уличен ремонт - щетите от проваления транспортен проект. Как се стигна дотук? (ВИДЕО)

Йордан Иванов
6.11.2020
8.12.2021
905 785 лв. и забавен уличен ремонт - щетите от проваления транспортен проект. Как се стигна дотук? (ВИДЕО)
Автор на статията
Йордан Иванов
Последвайте автора

КОЙ НОСИ ОТГОВОРНОСТТА, че пловдивчани отново плащат сметката за лошо управление - този път по времето на Иван Тотев? Настоящият кмет Здравко Димитров дължи отговори на поне два въпроса.

МАТЕРИАЛ ЗА:
Йордан Иванов
СПОДЕЛЕТЕ

Сметката за некачествено управление рано или късно идва. Този път чекът е за близо 1 млн. лв. и го плащаме ние, всички пловдивчани. Причината - проваленият от предишния кмет на Пловдив Иван Тотев транспортен проект на града.

Заради провала, от Министерството на регионалното развитие и благоустройството поискаха финансова санкция в размер на 905 785 лв.

Парите - по предложение на настоящия кмет Здравко Димитров, се взимат от планирания ремонт на ул. "Даме Груев". С други думи, щетата за пловдивчани е двойна - плаща се първо в пари, а след това със забавяне на проект, свързан с по-добра градска среда.

Малко предистория:

По времето на Иван Тотев бе подписан договор с фирмата "Индра" за реализация на прословутия транспортен проект на Пловдив. Финансирането е европейско. На 31 декември 2015 г. община Пловдив приема всичко за свършено с приемо-предавателен протокол. В началото на януари същата година общината декларира пред Агенцията за обществени поръчки, че няма претенции за неизпълнение. В мандата на кмета Иван Тотев от партия ГЕРБ общината през цялото време спи и не депозира в български съд претенция към изпълнителя на този злополучен проект, за който 300 000 пловдивчани знаят, че не работи.

Водили сме множество дела, част от които представители на коалицията, преди това лично аз, за да разкрием истината за транспортния проект.

Настоящото ръководство на община Пловдив, след наш натиск, заведе дело срещу фирмата изпълнител на проваления транспортен проект - “Индра". Понякога отнема много усилия да се пречупи общината, но тогава, когато се случи, трябва да се отбележи.

Днес, 6 години по-късно, министерството казва: “Да, ние ви платихме, само че фирмата изпълнител не си е свършила работата. И затова настояваме да ни върнете 905 000 лв. Близо милион”.

Община Пловдив пък завежда дело в съда срещу наложената от министерството финансова санкция. Тук се натъкваме на правен абсурд: хем се води дело срещу фирмата изпълнител на неработещия транспортен проект - именно защото той не работи, хем общината обжалва финансовата санкция, наложена заради това, че проектът не работи, но е платено на изпълнителя.

Абсурдите обаче продължават. Община Пловдив обжалва наложената й санкция, но трябва да я плати, въпреки че делото е в ход.

Защо? Защото не е поискала спиране на предварителното изпълнение на връчения й акт, докато съдът не се произнесе.

Кой носи отговорността?

Цената на лошото управление се плаща и с политическа отговорност. А тя е освен за бившия кмет Иван Тотев и ГЕРБ, и за настоящия кмет Здравко Димитров, избран от ГЕРБ. Последният има да отговаря и на поне два въпроса:

Защо излъга пловдивчани, като обеща, че ще направи ревизия на Иван Тотев и управлението му и не направи такава?

Защо не е сезирал прокуратурата за цялата поредица от нарушения, които е видял, когато е седнал зад кметското бюро?

Вижте подробностите от заседанието на Общинския съвет по темата с проваления транспортен проект във видеото.