"ОПРАСКВАНЕТО" Е УРОДЛИВ ПРИМЕР ЗА НЕОБХОДИМОСТТА ОТ ЗАМЕСТНИК ГЛАВЕН ПРОКУРОР ПО РУМЪНСКИ МОДЕЛ

Йордан Иванов
6.3.2024
28.11.2015
"ОПРАСКВАНЕТО" Е УРОДЛИВ ПРИМЕР ЗА НЕОБХОДИМОСТТА ОТ ЗАМЕСТНИК ГЛАВЕН ПРОКУРОР ПО РУМЪНСКИ МОДЕЛ
Автор на статията
Йордан Иванов
Последвайте автора

Залутани в гигантския информационен поток, опорните точки на защитниците на статуквото и политическите позиции на различни политици пропускаме нещо изключително просто, което често пъти ни е представяно за много сложно и завъртяно.

МАТЕРИАЛ ЗА:
Йордан Иванов
СПОДЕЛЕТЕ

Изтеклите записи и практическата невъзможност за осъществяване на разследване по случая са христоматиен пример за необходимостта от нова длъжност заместник главен прокурор, който да действа самостоятелно, без възлагане от Главния прокурор.

Кой какво казва за „опраскването“?

Прокуратурата: Щяла да разследва кой бил направил записите на разговорите, а не разкриваните обстоятелства в разговора -  Е, нека не ѝ се сърдим, нали не си представяте Вие сами да си правите проверка данъчна проверка;

Борисов: Две каки си говорили – Типично по негов стил, той с дебелашка шега омаловажава случая, правейки опит името му в разговорите да бъде покрито;

Лозан Панов (предс. ВКС): „Президентът да създаде своя комисия.“ – едно добро предложение, с оглед на факта че Президентът е единствения, който не е замесен в тези разговори, но юридически невъзможно за реализиране, защото Президентът няма такива правомощия;

Плевнелиев: Не може президентската институция да изземва правомощия. Тезата на Президента звучи обосновано, въпреки аргументите на Панов за „моралът, който стои над закона“.

Христо Иванов: Правосъдният министър иска да се осъществи задълбочена проверка, но от ВСС. Всичко това с аргумента, че ВСС трябва да отговори на очакванията на обществото.

Георги Колев: Той не се вълнувал от темата и не го интересува какво се дискутира в момента.

ДПС: "Това са атаки срещу премиера". Партията, именуваща се като движение, отново видимо се е загрижила за стабилността на страната.

ЕК: Това от английски е трудно за превеждане и ще си спестя превода... А, да....май казаха нещо за разследване на случая, в което да не участват замесените в скандала ☺.

Позициите по-горе са една малка част от мненията на важните хора в страната. Забелязва се, че сме във водевила на една афера, в която са замесени законодателна, изпълнителна и съдебна власт и се оказваме в обективна невъзможност някой да разнищи този случай.

Имаме налице най-съществения аргумент, който излага НГИ Правосъдие за Всеки, за необходимостта от нов заместник главен прокурор, който да работи самостоятелно и да е независим от Главния прокурор.

Какво е сигурно?

Нищо не е по-сигурно от това, че при сегашния начин на функциониране на властта, развръзката на този случай е невъзможна. Възможно е само замитането под килима. Когато името на Премиера, имената на депутати и името на Главния прокурор са замесени в този скандал и не съществува орган, който да има право да разследва случая, можем само да си мечтаем, че ще се намери развръзка в рамките на съществуващи законови разпоредби и правомощия на следствените органи.

Решението?

Техническата част – Често пъти сме облъчвани и ни е представяно, че решенията на проблемите в държавата са практически невъзможни, а в добрия случай много сложни. Решението на проблема се крие в началото на тази публикация. То минава през преструктурирането на прокуратурата, което да предвижда създаване вътре в ПРБ звено за борба с корупцията по високите етажи на властта. Това звено не трябва да бъде подчинено на ГП, защото в противен случай бихме се оказали в руслото на същия проблем. Не мога да спра да се възмущавам как кликата по върховете на властта се опитва да ни обяснява нещата толкова сложно – тука случая наистина е простоват – закона в момента не предвижда възможност този случай да бъде разследван независимо и безпристрастно.

Личностен момент

Необходима ни е безспорна фигура за този пост. Необходим ни е лидер за този пост. Необходим ни е човек с безспорни качества, независим, свободен и силен. Това вероятно ще бъде толкова трудно, колкото и създаването на такова звено за борба с корупцията. Особено в тези времена на криза на лидерството на ниво Европа, а какво остава за нашата държава, където подтискането на свободните и независимите е факт от 70 години. Според мен е напълно възможно този човек да излезе от магистратските среди. Ние там не познаваме хората, защото в момента са им затворени устите. Но със сигурност има немалък процент свободни хора, които са разпознаваеми в тяхната гилдия. Ако успеем да акумулираме създалата се енергия на недоволство и да я насочим в правилната посока, човекът, който може и трябва да свърши тази работа, ще изплува по естествен път.

Политическа част – Приемането на исканите промени минава задължително през гражданския натиск на онова социално пространство, което функционира извън държавата, бизнеса и семейството. Онова социално пространство, което е основано на общи интереси в името на установяване на справедлив съдебен процес. Ако искате го наречете Протестна Мрежа, ако искате го наречете НГИ Правосъдие за Всеки. Това са все свободни хора, които отделят огромна част от своето време в името на обща кауза. А, бе, онея дето клатят правителството с по един фейсбук, сещате ли се?
Този “граждански натиск" е повече от необходим в политическата част на решението на този проблем, защото неведнъж получихме информация, че има множество депутати, които са под натиск да не гласуват. Тези депутати, сплашените, ще почувстват подкрепа, а тези, които ще гласуват против реформата, защото ги кефи сегашната съдебна система, ще бъдат притеснени и изнервени от настроенията на обществото.

Богатството на нацията, личното щастие на гражданите, сигурността и свободата на всеки един честен български гражданин ще бъдат факт тогава, когато магистратите в нашата съдебна система спрат да работят под страх от изпълнителната власт и прокуратурата, а изпълнителната власт започне да работи под страх от магистратите.

Приключвам с една особено удачна за случая мисъл:  

ПРИ ЛИПСА НА ПРАВОРАЗДАВАНЕ, КАКВО ОЗНАЧАВА СУВЕРЕНИТЕТ, ОСВЕН БАНДИТИЗЪМ? (СВЕТИ АВГУСТИН)

Нека си припомним накрая и 7-те исканията на НГИ Правосъдие за Всеки в името на справедливия съедебн процес: