Безпринципното вдигане на бюджетните заплати е купуване на гласове с нашите пари

Йордан Иванов
2.12.2021
13.9.2018
Безпринципното вдигане на бюджетните заплати е купуване на гласове с нашите пари
Автор на статията
Йордан Иванов
Последвайте автора

ЗНАЦИТЕ НА РАВЕНСТВО МЕЖДУ БСП И ГЕРБ. Като казвам, че ГЕРБ не са десни, а са откровено леви, имам предвид това - събираемостта била повишена, имало 2.5 млрд. превишение на приходите, и в този момент първото нещо, което може да дойде в главата на един левичар, е да ги преразпредели. Сякаш този излишък е паднал от небето и това не са нашите общи пари.

МАТЕРИАЛ ЗА:
Йордан Иванов
СПОДЕЛЕТЕ

Като повтарям от години, че между ГЕРБ и БСП има знак за равенство, имам предвид точно това - 433 хиляди чиновника, повече от 5% от нацията, ще получи безцелно и необосновано повишение на заплатите с 10% - изцяло лява политика.
Като повтарям от години, че ГЕРБ и БСП са бюра по труда, имам предвид точно това - Най-малко 90% от тези близо половин милион души са партийни назначения, които получават наравно с 10-те % способни хора, извършващи огромна част от работата в публичния сектор. Впрочем, твърдението за бюрата по труда е и емперично доказано от нас в Пловдив - разкрихме над 4000 незаконни назначения в администрацията:


Опитват се да купуват влияние за предстоящите избори, то е ясно. Със сигурност масовото вдигане на бюджетните заплати е откровено купуване на гласове с публичен ресурс. Важно е да подчертаем, че от това действие се ползват както ГЕРБ, така и ДПС и БСП, тъй като партийните назначения на тройната коалиция все още са факт.КАК ДА ПОВИШИМ ЗАПЛАТИТЕ ЦЕЛЕСЪОБРАЗНО
Ясно е и, че е добре да има повишение на заплатите на хората, които са заети в публичния сектор. Но увеличението трябва да бъде само за способните и можещите, за сметка на изриването на непочтените, неспособните и некадърните партийци. Това е и българският възрожденски идеал – всеки му своето. Това е и меритократичния идеал – всеки да забогатява, успява и израства съобразно знания, умения и компетенции, а не с оглед на партийната книжка. Всякакво друго решение за повишение на заплатите ни държи във времето на социалистическа България, далеч от светска Европа.
И да, при реална административна реформа, заплатите на истински работещите могат да бъдат вдигнати далеч над 10%. Но първо партиите трябва да орежат собствените си гласове в името на обществения интерес.