Бюджетът на Пловдив за 2021 г. е символ на управленския провал

Йордан Иванов
6.11.2020
1.3.2021
Бюджетът на Пловдив за 2021 г. е символ на управленския провал
Автор на статията
Йордан Иванов
Последвайте автора

Преди една година от "Демократична България" написахме, че бюджетът на Пловдив за вече изминалата 2020 г. демонстрира грешните приоритети и управленската немощ на местната администрация, като обрича града на застой. За наше голямо съжаление общината не се е поучила от направените грешки.

МАТЕРИАЛ ЗА:
Йордан Иванов
СПОДЕЛЕТЕ

Управляващите в Пловдив предлагат през 2021 г. да бъде изразходвана рекордната сума от 418 млн. лв. за „още от същото“. В случая, това е издръжка на извънредно голям брой чиновници, вместо да се заложи на дигитални услуги и реформа в общинските структури; това са предвидени мизерни средства за велоалеи и обществен транспорт, защото милиони се харчат за поддръжка и строителство на пътна инфраструктура; това е тотално неглижиране на част от най-ценните културно-исторически улици и зелени зони в града ни.

Прави лошо впечатление фактът, че липсват нови значими проекти, които да се подготвят в областта на устойчивата мобилност, за реконструкция или изграждане на пътна инфраструктура, за опазване и възстановяване на зелени площи или за енергийна ефективност и ползване на възобновяема енергия в общински сгради. Това означава, че управляващите разчитат единствено на тегленето на нови заеми, за да получат лесен начин за финансиране на забавените с години гръмки обещания.

На фона на тези липси за поредна година не сме свидетели на така необходимото свиване на разходите за издръжка на общинската администация и общинските предприятия, които отново съставляват близо 75% от целия бюджет на Община Пловдив. Толкова необходимата реформа на работните процеси и числеността в администрацията отново няма да се случи.

За пореден път заявяваме, че устойчивите транспортни решения за Пловдив следва да включват разширяване и подобряване на мрежата на градския транспорт към летището и индустриалните зони, съчетано с работещо електронно таксуване, реализацията на което обаче окончателно се провали през изминалата година. След като месеци наред се подхвърляха идеи за създаване на общинско предприятие, което да кандидатства по европейски програми за закупуване на електрически автобуси, в проекта на бюджет няма заложени средства в тази посока

За поредна година Община Пловдив демонстрира, че няма желание да инвестира значителни финанси в развитието и поддръжката на велосипедната инфраструктура, като за целта са предвидени само 50 000 лв. В същото време изграждането на велоалеи по бул. "Христо Ботев", бул. "Цар Борис III Обединител" и ул. "Победа", за което "Демократична България" настоява, би създало удобни връзки между кварталите и ще допринесе за подобряване на качеството на въздуха. Подобно решение е още по-належащо по време на пандемия, когато много хора избягват да ползват градския транспорт, а улиците са задръстени от безкрайни потоци автомобили.

Улиците в Тютюневия град продължават да бъдат в плачевно състояние – частично затворени, с разбити настилки и амортизирано осветление. Властимащите повтарят клиширани обещания, защото възраждането на един от най-ценните квартали в културно-историческо отношение продължава да не е приоритет. След като в бюджетите за 2019 г. и 2020 г. имаше заложени 1 млн. лв., които така и не бяха използвани, за тази година са анонсира сумата от 40 000 лв., която е абсолютно недостатъчна за сериозни дейности.

Местната власт обеща миналото лято, че части от ул. "Иван Вазов" могат да се превърнат пробно в споделена или пешеходна зона още за Коледа. Мнозинството от гласувалите в онлайн допитването за бъдещето на ул. "Карловска" също поиска запазване на духа на квартала и намаляване на местата за паркиране за сметка на пространствата за пешеходци и малки бизнеси на открито. В бюджета за 2021 г. няма предвидени средства за трансформация на двете улици, което означава, че ще се запази статуквото с изпочупени тротоари, които се ползват за паркинг от недобросъвестните шофьори.

Пловдив разполага с 14 млн. лв. европейски средства за подобряване на качеството на въздуха - за смяна на старите печки на дърва и въглища с по-чисти алтернативи като климатици, пелетни печки или топлофициране. Първата част на този проект трябва да завърши след 3 месеца - до 31.05.2021 г. и включва девет дейности. След поредица от отменени и обжалвани процедури по Закона за обществените поръчки, общината не е свършила практически никаква работа и не избран изпълнител дори за проучването на нагласите на населението. В тази връзка не е учудващо, че за подобряване на качеството на въздуха са заложени оскъдните 250 000 лв., а останалите 13,75 млн. лв. от оперативна програма „Околна среда“ са напът да бъдат загубени.

Вече десетилетната сага за превръщането на кино „Космос“ в център за култура и изкуство продължава да няма ясен финал, защото за поредна година се предвиждат 150 хил. лв. за изготвяне на проекти. Напомняме, че още през м. септември 2019 г. бе избран победител в архитектурния конкурс за бъдещето на емблематичната сграда, но реални действия по социализация на разрушаващата се постройка не се извършват.

Предвид недостатъчните средства за редица ключови градски проблеми, крайно изненадващо е, че се предвиждат почти 2 млн. лв. общинско финансиране за доизграждане на ул. „Владая“, като тези средства са добавка към вече наличното държавно финансиране. До момента представителите на местната администрация не са представили мотиви за харченето на тази значителната сума, предвид че улицата се изгражда по решение на Министерството на икономиката с вече одобрено финансиране на публична общинска инфраструктура по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ).

В "Демократична България" сме убедени, че съществува различна визия за управление на Пловдив, която да донесе така нужната промяна, но плановете на управниците са застинали в удобно безвремие, което обрича жителите на града да продължават да живеят в среда на презастрояване, замърсяване и унищожаване на зелените площи. Поради вече изложените по-горе причини общинските съветници от ППГОС „Демократична България“ ще гласуваме „против“ Бюджет 2021 г.