Цени на бензина и политически шмекери: Защо никой не казва причините, а съвсем никой не дава решение

Йордан Иванов
2.12.2021
15.9.2022
Цени на бензина и политически шмекери: Защо никой не казва причините, а съвсем никой не дава решение
Автор на статията
Йордан Иванов
Последвайте автора

Не бивши и настоящи премиери и президенти, а Комисията за защита на конкуренцията е тази, която може да провери защо бензинът в България е скъп, докато петролът на световните борси е евтин. Но само ако беше наистина независим регулатор, а не поредната завладяна от политически кръгове институция.

МАТЕРИАЛ ЗА:
Йордан Иванов
СПОДЕЛЕТЕ

Гледам тези дни живи включвания на Бойко Борисов, чийто лик иначе е скрит от практически всички кампанийни билбордове на партията му в Пловдив, макар да е кандидат за депутат, да говори за бензина. Гледам изявления на президента на нацията, на служебния кабинет, говорители на партиите, кандидатстващи за българския парламент... И какво виждам:

Едни сипят обвинения за високите цени на горивата, други провеждат странни срещи и после сами си пишат червени точки, че цените били паднали, а трети се кълнат, че щом дойдат на власт, ще застопорят показателя на колонките на 2,50. Но никой не назовава същинския проблем с цените на горивата. Съвсем никой не дава и работещо решение.

Не само сега, открай време, когато на световните борси барел суров петрол поскъпва, цените у нас моментално са нагоре, но когато котировките падат - цените на колонките "замръзват" на високите нива. Проблемът се корени в завладените институции, а разрешаването му минава единствено през това тези институции най-после да започнат да функционират в обществен, а не в нечий друг интерес.

Който тръби друго, е обикновен политически шмекер.

Спазването на правилата за конкуренция и пазарно поведение от търговците на горива се следи от Комисията за защита на конкуренцията. Това казва законът. Нито президент, нито премиер, нито който и да е било има формална власт да се разпореди колко струва горивото. Нито може да спре КЗК да извърши проверка, нито да й каже какво да констатира, когато видимо проблем с пазара има. Това обаче е вярно, само ако регулаторът наистина е независим.

Какво прави "независимата" КЗК, докато политици се замерят с обвинения, контраобвинения и конски дози популизъм? Нищо. Стои тежко в сянката на проблема и много внимава да не я забележат. Години наред комисията правеше бутафорни проверки на пазара за злоупотреба с монопол и години наред нищо не откриваше. Едва през 2020 г. все пак призна, че "Лукойл" се възползва от доминиращото си положение на пазара и злоупотребява с контрола над данъчните складове. Сега не проверява пазара. През август обяви само, че проучва цените на метана, бензин и дизел не са ѝ интересни.

И тук влизаме в големия разговор за регулаторите в държавата. Знаем отдавна, че те са превзети от политически кръгове около ГЕРБ и ДПС, а на последното редовно правителство и 47-ия парламент не им стигна времето да изберат независими и свободни хора за тези регулатори. А порочното функциониране на регулаторите води до удари по бизнеси, незаконно стимулирани монополи, зараждане на олигополи и най-вече неконкурентна, неравноправна и нечестна игра на полето на бизнеса. КЗК е такъв случай - там все още начело е г-жа Юлия Ненкова - заместник-кмет на Бойко Борисов, занимавала се е със "законност". Синът й Александър Ненков беше депутат от ГЕРБ мандати наред, сега пак се бори за доверие. Няма да се изненадам, ако и той приглася на обещанията на лидера си "да свали цените на бензина"...

И сега, защото Е ВРЕМЕ ЗА РАЗУМ, аз настоявам за това, че регулаторите в държавата следва да станат независими, за да се върне държавността, а от там цените на горивата ще станат функция на реалния пазар, а не на прищевки.  Цялото останало политическо празнодумие е неприкрита лъжа към Вас, българските граждани.

Може да бъде изображение с 1 човек и текстово съобщение