Център за подкрепа на жертви на сексуално насилие може да отвори врати до края на годината

Йордан Иванов
6.3.2024
30.6.2022
Център за подкрепа на жертви на сексуално насилие може да отвори врати до края на годината
Автор на статията
Йордан Иванов
Последвайте автора

Винаги съм вярвал, че е изключително важно различните институции да работят заедно и в името на обща цел, за да бъдат полезни за гражданите.

МАТЕРИАЛ ЗА:
Йордан Иванов
СПОДЕЛЕТЕ

Първият Център за подкрепа на жертви на сексуално насилие, където пострадалите да получават на едно място бърза и пълноценна помощ от специалисти и държавни институции, може да започне да функционира в Пловдив до края на годината.

Около тази идея се обединихме с  посланика на Великобритания в България Н. Пр. Роб Диксън, зам.-кмета по спорт, младежки дейности и социална политика Георги Титюков и представители на Община Пловдив, директора на Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи Димитър Балев, „УМБАЛ – Пловдив“ АД, районния прокурор на Районната прокуратура – Пловдив Чавдар Грошев, Регионалната здравна инспекция, Регионална дирекция за социално подпомагане, Сдружение „Асоциация Деметра“ – Бургас.

Всички заедно подписахме официално споразумение за създаване на центъра, като всяка от институциите се ангажира с реализацията на проекта максимално бързо. Срокът до края на годината не е фиксиран, но се съгласихме, че би могъл да бъде изпълнен, ако се работи в синхрон.

Центърът ще даде възможност за комплексна помощ на жертвите на сексуално насилие, ще им осигури това, от което се нуждаят най-много – дискретност, цялостна защита и подкрепа, които са ключово важни за превъзмогването на подобен вид травма. Центърът ще служи за връзка между пострадалите от посегателства и институциите. Идеята е чрез прилагане на координиран подход всички институции да се обединят, грижата да е пълноценна и обстановката по-щадяща. През годините е имало опити за създаване на такъв център в Пловдив, но поради различни причини такъв все още няма.

Наша основна цел е да реагираме на липсата на услуги и подкрепа на претърпелите насилие. Приоритет на Центъра е предоставянето на надежда и ресурси за всички, които искат да избягат от насилието в своя живот и да извървят пътя от жертва до оцелял. Мисията ни е да бъдем спасителна линия на засегнатите и пострадали от сексуално насилие, като им предоставим сигурно убежище, застъпничество, ресурси и надежда. Днес поставихме началото на много работа, която трябва да бъде свършена от институциите преди да заработи Центърът.

В подписаното днес Споразумение са заложени конкретни стъпки за реализацията на инициативата. Първата крачка трябва да е обособяване на подходящо място за помещаването на Центъра, което е една от основните задачи, за която ще отговаря община Пловдив.