ДБ организира среща-осбъждане с граждани и експерти

Йордан Иванов
6.11.2020
13.10.2020
ДБ организира среща-осбъждане с граждани и експерти
Автор на статията
Йордан Иванов
Последвайте автора

Ние, общинските съветници от Демократична България, гледаме на предстоящото изменение на Общия устройствен план на Пловдив като на едно от най-важните събития за целия ни мандат.

МАТЕРИАЛ ЗА:
Йордан Иванов
СПОДЕЛЕТЕ

Ние, общинските съветници на Демократична България в Общински съвет - Пловдив, Добромира Костова, Веселина Александрова, Веселка Христамян и Йордан Иванов организираме среща-обсъждане с граждани и експерти на тема проекта за изменение на общия устройствен план (ОУП) на Пловдив

Кога?
21 октомври 2020 г. 18.00 ч.

Къде?
Голяма конферентна зала на Дома на културата "Борис Христов"

Как ще се развива гр.Пловдив в следващите десетилетия? ОУП е стратегическият документ, който отговаря на този въпрос. Презастрояването, липсата на достатъчно зелени площи, мръсният въздух, задръстванията, липсата на паркоместа, нефункциониращият добре градски транспорт, плачевното състояние на водопроводната мрежа и още много проблеми могат да бъдат решени в хоризонт до 2040 г. или да останат като воденичен камък за следващите поколения.

Ние, общинските съветници от Демократична България, гледаме на предстоящото изменение на Общия устройствен план на Пловдив като на едно от най-важните събития за целия ни мандат.

Пловдив може да бъде един истински град на хората от модерен европейски тип. Пловдив разполага със забележително културно - историческо наследство и потенциал за развитие на туризма. Пловдив все още има шанс да запази и/или възстанови загубените досега зелени площи. Река Марица може да се отвори към града, а зелените оазиси на тепетата и красивите ни пешеходни зони може да се развиват и подобряват.

Всички тези аспекти на развитие могат да се заложат в един качествен, умен и стратегически премислен ОУП или да бъдат погубени чрез недалновидни, лобистки или непремерени решения.

Осъзнавайки че се намираме в ключов за развитието на града ни момент, ние искаме да чуем мнението на специалистите и на всички граждани по представения от Община Пловдив към момента предварителен план за изменение на ОУП. Становищата и мненията на граждани, общественици, архитекти и инженери, на бизнеса и неправителствения сектор са изключително важни, за да се подобри качеството на този стратегически документ.

Искаме да чуем гласа на Пловдив и чрез пълномощията ни като общински съветници да защитаваме този глас по време на дебатите в зала и гласуването на документа.

Планираме тази среща-обсъждане да бъде в отворен формат и очакваме да се създаде конструктивна дискусия. В следващите дни ще обявим поканени от нас говорители, които ще представят ключови елементи от предварителния проект за изменение на ОУП, недостатъците на плана, които сме видели досега, и възможностите за подобряване. След това кратко представяне ще открием дискусия и ще изслушаме всяко мнение или становище по плана.

Предварителният план за изменение на ОУП може да разгледате на сайта на Община Пловдив: https://www.plovdiv.bg/slider/oup-proekt/