ДБ-Пловдив: Поредна гавра с общите ни пари. История за 4,9 млн. лв., фирма-фаворит и непрозрачност, маскирана като “неотложност”

Йордан Иванов
6.3.2024
19.4.2021
ДБ-Пловдив: Поредна гавра с общите ни пари. История за 4,9 млн. лв., фирма-фаворит и непрозрачност, маскирана като “неотложност”
Автор на статията
Йордан Иванов
Последвайте автора

Или как кметът Здравко Димитров и администрацията му заобикалят Закона за обществените поръчки заради уж спешно почистване на коритото река Марица.

МАТЕРИАЛ ЗА:
Йордан Иванов
СПОДЕЛЕТЕ

Поредна гавра с публичните ресурси  на община Пловдив – на стойност 4,9 млн. лв. без ДДС, е замислил кметът на града Здравко Димитров, заедно с подопечната му администрация. Макар и самият кмет да е “скрит” зад подписа на един от заместниците си.За това алармираха общинските съветници от “Демократична България” в Пловдив.

Историята накратко.

На 16 април кметската администрация обявява (пред Регистъра по обществените поръчки), че е решила да се договори пряко с конкретен изпълнител за почистване на коритото на река Марица. Цената – 4,9 млн. лв. без ДДС. Мотивът да се заобиколи напълно състезателната процедура и обявяването на открита обществена поръчка е “неотложност” на дейностите, разказа зам.-председателят на Общинския съвет Йордан Иванов.

“Ние твърдим, че това е незаконно и настояваме Здравко Димитров да го прекрати!”, добави Иванов.

Председателят на групата на ДБ в Общинския съвет Веселина Александрова обяви, че случаят отива и в Сметната палата, ще бъде сезирана и Агенцията за обществените поръчки – заради “брутално нарушаване на закона”, добави тя.

“Нашата оценка също е, че коритото трябва да се почисти. Но какво е основанието на кмета в средата на април да поиска пряко договаряне с голяма пловдивска фирма за близо 5 млн. лв. без ДДС? Основанието е писмо от януари месец от Министерството на околната среда и водите, че почистването е много спешно и не търпи отлагане, затова - директно договаряне”, продължи разказа Иванов.

Кметската администрация твърди още, че можело да се стигне до “трансгранична екологична катастрофа”. Дърветата в коритото, “които някак изведнъж много са пораснали”, пък можели да подкопаят “стабилитета на мостовете” в града. А заради валежите през март и април и очакваното снеготопене – можело да се чака приливна вълна.

“Черешката на тортата”, както се изрази Иванов, е въпреки голямото бързане и неотложност, оказва се, общината няма въпросните 4,9 млн. лв. към момента. А “спешното почистване” ще започне, когато парите ги има...

Александрова назова и на кого кметството се кани да предостави средствата обединение от компаниите ПИМК ООД и “Томов Трейд”.

“Хем е неотложно, хем срокът на договора е 12 месеца. Хем е неотложно, хем поръчката предвижда тепърва изготвяне на проект. Хем е неотложно, хем не са предвидени средства и договорът ще бъде възложен едва когато пари има. Е, къде е неотложността тогава?, попита тя.  

Добромира Костова на свой ред разказа, че се е свързала с експерти от екологични организации да ги попита наистина ли почистването е с такава спешност, че може да се чака “трансгранична екологична катастрофа”. Отговорът бил, че няма такова нещо.

“Цялостно почистване на коритото на Марица не е имало от 10 години. Какво се вършило в продължение на 10 години? Здравко Димитров беше областен управител, преди да стане кмет - трябва да е бил наясно какво се случва с реката, преди да се стигне до „тази неотложност”, казва още тя и добавя, че според екологичните организации частични почиствания се извършват регулярно от Община Пловдив и към момента е постигнат един сравнително адекватен баланс.

Веселка Хистамян добави, че е не е ясно защо точно сега се случва всичко това – защото трябва “да вземем едни пари” или защото наистина някого го е грижа за Пловдив. По думите й ако ще се прави проект за почистването на коритото, той не би следвало да се прави от посочен изпълнител чрез инженеринг, а от експерти, с обсъждане, приемането му от Общинския съвет и с адекватна оценка на въздействието.

“Кметът Здравко Димитров пак се е скрил зад заместник. Да спре да се крие. Общите пари за за общото благо, а не за рушвети и комисиони”, заключи Йордан Иванов.