ДБ: Време е за отговори от Здравко Димитров. За „спешното“ почистване на река Марица

Йордан Иванов
6.11.2020
27.4.2021
ДБ: Време е за отговори от Здравко Димитров. За „спешното“ почистване на река Марица
Автор на статията
Йордан Иванов
Последвайте автора

Седем въпроса към кмета на Пловдив. Настояваме да знаем кой и как решава да харчи парите на пловдивчани

МАТЕРИАЛ ЗА:
Йордан Иванов
СПОДЕЛЕТЕ

Време е за отговори от кмета на Пловдив Здравко Димитров и подопечната му администрация за скандалния опит да се заобиколи публична обществена поръчка и прозрачна процедура за почистването на коритото на река Марица. Цената - 4,9 млн. лв., които обаче Пловдив няма. Няма и отговор откъде смята да ги набави.

Както общинските съветници от „Демократична България“ алармирахме, въпросното почистване на коритото на Марица е обявено за „спешно и неотложно“ и това е мотивът на кметската администрация да си хареса – без информация на база на какви критерии – две фирми, обединени в консорциум, за да им обещае близо 5 млн. лв. Формално решението да се заобиколи отворената и конкурентна процедура по Закона за обществените поръчки е на зам.-кмета Величко Родопски. Ние обаче искаме отговори от началника му Здравко Димитров, както и цялата документация, на база на която се твърди, че има „спешност“.

Настояваме кметът на Пловдив до следващото заседание на Общинския съвет в Пловдив да отговори:

1. Каква е причината от началото на мандата Ви да не предприемете никакви действия във връзка с почистването на коритото на р. Марица? Ако днес има условия за „неотложност“ и директно договаряне, то каква е отговорността на общината да се стигне дотук?

2. Как чрез почистването на река Марица на територията на гр. Пловдив ще предотвратите трансгранична екологична катастрофа (какъвто е един от мотивите за спешност в документацията)?

3. Какви са данните за сериозен снеговалеж през април, от които извеждате аргументи за опасност от „висока вълна“?

4. Молим да ни снабдите с техническото обследване, в резултат на което сте констатирали, че в резултат на високата растителност се подкопава стабилитета на мостовете в града.

5. Молим да ни предоставите какви са мотивите, от които се твърди неотложност и спешност за почистването на коритото на р. Марица, залегнали в следните документи:

- Писмо от министъра на околната среда и водите от дата 15.01.2021 г.

- Протокол на вътрешноведомствената комисия към община Пловдив от 04.02.2021 г.

- Констативен протокол от 24.02.2021 г. на междуведомствената комисия.

6. Какви аргументи за неотложност намирате, при условие на следните две обстоятелства:

- Липса на финансов ресурс и сключване на договор след осигуряване на финансов ресурс.

- Срокът за изпълнение на договора с посочения изпълнител е 12 месеца.

7. Постъпи ли оферта от фирмата, която поканихте да се договори с община Пловдив за почистването на коритото на р. Марица и ако да - на каква стойност е офертата (срокът за подаване на оферта бе 23,59 ч. на 26 април)

До момента не е ясно и дали Агенцията по обществени поръчки е излязла със становище за законността на избора на пряко договаряне от община Пловдив. От „Демократична България“ обаче смятаме, че процедурата е незаконосъобразна и вече настояхме за нейното прекратяване и за спазване на Закона за обществените поръчки, вместо заобикалянето му. Както настояваме и за отговори кой и как решава да харчи парите на пловдивчани.