Денят за почит към жертвите на комунизма – официално в културния календар на Пловдив!

Йордан Иванов
6.3.2024
26.1.2021
Денят за почит към жертвите на комунизма – официално в културния календар на Пловдив!
Автор на статията
Йордан Иванов
Последвайте автора

Важна победа – в името на паметта, закона и цивилизационния избор на България като част от демократичния свят.

МАТЕРИАЛ ЗА:
Йордан Иванов
СПОДЕЛЕТЕ

1-ви февруари – Денят за признателност и почит към жертвите на комунизма – официално е част от културния календар на Пловдив за 2021 г.

Предложението бе мое и от името на “Демократична България”. Миналата година поискахме същото, но тогава не срещнахме подкрепа.

Сега най-после общинската администрация припозна идеята. И този път БСП реши да остане извън историята и паметта за миналото. Социалистите напуснаха залата в знак на протест. Привидяха “анархофашизъм” даже.

Както припомних и пред общинския съвет на Пловдив - комунистическият режим е обявен за престъпен със закон, гласуван от Народното събрание на Република България. А 1-ви февруари 1945 г. е денят, в който “Народният съд” осъжда на смърт 3-ма регенти, 67 депутати, редица министри, според доклад на “Държавна сигурност” над 28 000 души са изселени от страната, като хиляди са избити без съд и присъда.

Не поисках бюджет за почитта към жертвите на човеконенавистния режим, готов съм да го поема лично. Поискахме признание и памет в името на жертвите. Това дори не е политически акт. Акт на законност е.

* 1-ви февруари е официално обявен за Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим с решение на Министерския съвет №37 от 2011 г. по предложение на президентите на България Желю Желев и Петър Стоянов.

** Законът за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен е обнародван в бр. 37 на "Държавен вестник" от 2000 г. и е приет от 38-ото Народно събрание. През 2018 г. Конституционният съд отхвърля искане на 60 народни представители от БСП за обявяването му за противоконституционен.