Долу ръцете от редовите лекари. Политиците да не се крият! (изчезнала FB публикация)

Йордан Иванов
2.12.2021
23.11.2020
Долу ръцете от редовите лекари. Политиците да не се крият! (изчезнала FB публикация)
Автор на статията
Йордан Иванов
Последвайте автора

Съболезнования на близките на починалите. И Д-р Карен Джамбазов, директор на най-голямото лечебно заведение в Южна България - УМБАЛ "Свети Георги", беше длъжен да каже днес поне това. Но не го каза. Трябваше да призове всички отговорни лица за управление на КОВИД кризата да дадат изявление. Не го направи. Трябваше да каже защо се стигна дотук. "Прави се проверка" и "пропуск в логистиката" не може да бъде обяснение.

МАТЕРИАЛ ЗА:
Йордан Иванов
СПОДЕЛЕТЕ

Защото:

8 месеца не се подготвихме за КОВИД кризата.

8 месеца минаха в раздадени милиарди през прозореца на джипката, но не и за справяне с КОВИД кризата и реформа и подготовка на здравната система.

8 месеца премиер-министърът се вози на джипката, а слугинажът около него се чуди как да се натовари на задната седалка и да се снима.

8 месеца Областният кризисен щаб в Пловдив е в конфликт с Общинския кризисен щаб. Вчера на сесията на Общинския съвет отново ги призовах да си синхронизират действията. Те отрекоха да имат разминавания, като 40 минути след това се караха пред камерите.

8 месеца имаше възможност за подготовка на система за управление на кризата, която следваше да предвижда при какви данни какви мерки трябва да се предприемат.

8 месеца, в края на които видяхме как ръководният персонал на лечебно заведение лично извежда кмета на Пловдив от КОВИД отделение, за да се види с падишаха, а други умират на стълбите.

8 месеца, в края на които кметът на Пловдив се кара на областния управител в бТВ, вместо да обединят усилия за спасяване на човешки животи.

И какво се случва днес?

Политиците се скриха и оставиха да говорят докторите. Тези, които забъркаха кашата, тази сутрин останаха в политическите си кабинети. А пред камерите стоят лекарите, които заедно с всички български граждани, понасят последиците от пълна институционална немощ и липсата на политическа воля за каквито и да е било мерки.

Това е перверзно. Пред камерите трябва да застанат политиците. И да отговарят.

Най-голямата грешка, която може да допуснем днес като общество, е да хвърлим вината на тези, които ни лекуват. Редовите доктори, тези, които рискуват собствения си живот и здравето на семействата си, работят с наличния ресурс при така създадена система. Такава я направиха политиците за 8 месеца. Лекарите не са виновните. Те са жертва на управленския крах, заедно с пациентите. И всички нас.

Днес трябва докторите да останат в отделенията, всички ние да им се поклоним и благодарим, а пред камерите да излязат политиците и да обяснят защо допуснаха този колапс.

А фактът, че д-р Карен Джамбазов тази сутрин дори не изказа съболезнования на близките на починалите, е много срамен и тъжен. От  от човешко гледище.