Електронизирай това!

Йордан Иванов
2.12.2021
4.8.2015
Електронизирай това!
Автор на статията
Йордан Иванов
Последвайте автора

Интегрирането на нови технологии и решаването на въпроси от техническо естество трябва да бъдат залегнали в ежедневната работа на всяко едно правителство и в никакъв случай въпроси от такъв характер не трябва да бъдат решавани посредством национални питания.

МАТЕРИАЛ ЗА:
Йордан Иванов
СПОДЕЛЕТЕ

Абсурда:

Изначало определям идеята за референдум за електронното гласуване като повече от нефелна. Извън всякаква логика е да питаш някого дали самият той иска да му бъде връчена още една техническа възможност да упражни вота си. Това е извън рамките както на здравата мисъл, така и на елементарните разбирания за това какво представлява електронното гласуване. Електронното гласуване трябва да бъде приложено по решение на законодателя без да се пита народа дали иска да гласува и електронно. Когато някой не иска да гласува електронно, просто да не го прави, но не да ми забранява на мен да го правя. Аналогиите, които могат да се направят са безброй - плащане на данъци онлайн, проверка на данъци онлайн, електронно правителство, електронни услуги от общини и т.н. и т.н.

Опасността:

Най-общо казано, опасността се свежда до изхабяване, амортизиране и оскверняване на темата. Нагледали сме се много пъти на добри законодателни решения, които биват дъвкани години наред и хората се отвращават от тях. Опасността пред референдума е подобна. А именно, когато няма взето легитимно решение на народа, заради липсата на достатъчен процент гласували на референдума, в следващото десетилетие купчина професионални политически популисти ще експонират тезата, че народа видимо НЕ ИСКА електронно гласуване. Което ще бъде дълбоко невярно, за някого политически коректно и много вредно за обществото ни.