Г-жо Цачева, посочете 7 закона, за които сте се опълчили на Премиера

Йордан Иванов
2.12.2021
6.10.2016
Г-жо Цачева, посочете 7 закона, за които сте се опълчили на Премиера
Автор на статията
Йордан Иванов
Последвайте автора

Президентът не може да бъде опозиция, не може да бъде и в управлението. Президентът трябва бъде коректив на всяка една власт. Без изключение. За да бъдеш коректив на всяка власт обаче, следва да бъдеш на първо място свободен. Свободен от икономически зависимости, свободен от партийните повели, свободен от цялото статукво в страната. И ако Цачева се опитва да обясни, че може да играе тази роля, то нека излезе и публично обяви 7 закона, за които се е опълчила на партийната дисциплина и е защитила обществения интерес, гласувайки против нареденото от Премиера. Поводи за това е имала много.

МАТЕРИАЛ ЗА:
Йордан Иванов
СПОДЕЛЕТЕ

Международна обстановка (Дипломация)
Политическата ѝ кариера вече е 7 години и ако не може да посочи поне 7 неща, чрез които е съхранила себе си, то ние нямаме никакво основание да си мислим, че когато Кремъл откровено ни заплашва и Борисов мълчи, тя ще бъде нещо различно от проводник на това мълчание.

Вътрешна стабилност
Ако кандидатът на ГЕРБ за Президент не посочи 7 случая, за които е послушал призива на обществото, то ние нямаме никакво основание да си мислим, че когато Цачева формира служебен кабинет, тя няма безропотно да слуша Борисов.

Факсимиле по принцип (право на вето)
Ако г-жа Цачева не посочи 7 законопроекта, за които е взела решение на принципна основа, а не на партийна, то ние нямаме никакво основание да си мислим, че като Президент ще бъде нещо различно от факсимиле на партията, която я е издигнала.

Конституционни съдии
Ако Цецка Цачева не посочи поне 7 акта на силна лична гражданска позиция, нямаме никакво основание да си мислим, че ако се наложи да спаси Конституционния съд от някой като Венета Марковска, тя ще го направи.

При Трайчо Трайков нещата стоят далеч по-различно. Той не може да посочи 7 случая, за които се е опълчил, защото още първия път, когато бе на страната на гражданите и против интереса на Борисов, Първанов и Златев, бе отстранен от поста, който заемаше.

И за да не бъда голословен, казвайки че Цецка Цачева е зависима от партийните повели, нека аз посоча 7 ключови закона, за които тя е подкрепила статуквото и е застанала против интереса на гражданите:

1. Конституция на Република България;
2. Закон за съдебната власт;
3. Изборен кодекс;
4. Закон аз публичните финанси;
5. Закон за обществените поръчки;
6. Закон за предоставяне на помощ за изплащане на задължения на „Национална електрическа компания” ЕАД;
7. Закон за Министерство на вътрешните работи;

Президентската институция се намира извън трите власти в държавата и е повече от висш пилотаж да намериш онази тънка линия на взаимодействие с всяка една от тях. И не, аргументът, че Цачева е укротявала успешно ГЕРБ, БСП и ДПС в пленарна зала тук не е валиден, защото да укротиш една скрита коалиция, която управлява държавата, е обикновено задкулисно действие против свободните хора в страната.

Силата да бъдеш свободен е единственото нещо, което може да те направи истински Президент на Републиката.