Галерията на Гладстон - поредният важен проект без публичност и дебат

Йордан Иванов
6.3.2024
6.8.2018
Галерията на Гладстон  - поредният важен проект без публичност и дебат
Автор на статията
Йордан Иванов
Последвайте автора

Построяването на нова градска галерия в Пловдив без архитектурен конкурс и без обществено обсъждане е дълбоко непрофесионално и недалновидно. Община Пловдив мотивира прибързаните си действия с липсата на адекватна културна инфраструктура за провеждането на събитията за Европейска столица на културата 2019 (ЕСК 2019). Това е подмяна на фундаментални правила и ценности при изграждането на ключови обществени сгради, които не се ползват само една година, а остават за поколенията.

МАТЕРИАЛ ЗА:
Йордан Иванов
СПОДЕЛЕТЕ

Уважаеми г-н кмете,
уважаеми госпожи и господа общински съветници,

Построяването на нова градска галерия в Пловдив без архитектурен конкурс и без обществено обсъждане е дълбоко непрофесионално и  недалновидно. Община Пловдив мотивира прибързаните си действия с липсата на адекватна културна инфраструктура за провеждането на събитията за Европейска столица на културата 2019 (ЕСК 2019). Това е подмяна на фундаментални правила и ценности при изграждането на ключови обществени сгради, които не се ползват само една година, а остават за поколенията.

Проспаното време и управлението без визия не са аргумент за реализирането на мащабни проекти без дискусия с активно гражданско участие
Още при спечелването на титлата ЕСК 2019 преди четири години, на множество граждани беше ясно, че въпреки наличието на дълъг списък с изложбени и галерийни пространства в града Пловдив не разполага с нито една галерия, която би могла да посрещне водеща международна изложба. Първо – защото нито едно от наличните в града пространства не е строено за галерия. Второ – защото повечето от тях са в отчайващо състояние, с овехтяла материална база. Трето – защото големите пътуващи изложби (каквито задължително би следвало да се появят в една Европейска културна столица) имат изисквания за осветление, климатизация и контрол на влажността, които не могат да бъдат покрити от нито едно от съществуващите изложбени пространства в Пловдив.

Градът разполагаше с повече от четири години след спечелването на титлата ЕСК 2019, за да се реши този проблем. Също както и в случая с Площад „Централен”, за който беше обявен международен конкурс, спечелен от впечатляващия проект на португалското архитектурно студио „Фора”, който в последствие и без обяснение бе изоставен от общината, действията бяха оставени за последния момент. Поради липса на достатъчно време, галерията, както и площада, ще бъде подложена на „инженеринг” – съмнителна процедура на ремонт и „разкрасяване”, която заобикаля гражданското участие и драстично съкратява сроковете на изпълнение. Но успоредно с това драстично увеличава рисковете – естетически, архитектурни, функционални – от гафове и недомислия.

Аргументът е ясен: бързаме, за да сме готови за догодина. Въпросът е: какъв е смисълът? Какво ще спечелим и какво ще загубим?

Бързината днес е важна, но не и за сметка на качеството
Да се смята, че една ключова обществена сграда може да бъде построена, обзаведена, оборудвана и населена с изкуство за шест до девет месеца без да се направят гигантски компромиси е наивно. Сгради от този тип изискват внимателно и задълбочено обмисляне, съучастие и съгласие на всички засегнати страни (художници, архитекти, инженери, културни мениджъри, граждани). Трябва да се обмисли внимателно вписването на сграда от подобен мащаб в околната градска среда, защото мащабно строителство в историческия център на града не се случва често. Досегашната сграда на Дружеството на пловдивските художници (ДПХ), макар и с подвижна конструкция и изградена от вредни материали, имаше забележителна и запомняща се фасада и се вписваше безупречно в ансамбъла от сгради от епохата на модернизма по улица „Гладстон”, начело с кино „Космос”, които отдавна следваше да бъдат обявени за колективен паметник на културата. По ирония на съдбата, старата сграда на ДПХ, която също не е изпълнена във вида, в който е проектирана, заради бързане и конюнктурни съображения, е архитектурно заснета и би могла да бъде построена наново по оригиналния проект.

Наивно е да смятаме, че пропуснатата възможност да бъдат показани мащабни пътуващи изложби на големи световни имена в изобразителното изкуство може да бъде наваксана с евентуално откриване на ново изложбено пространство в началото или средата на 2019 г., дори и да предположим, че за такъв кратък срок сградата ще успее да изпълни стриктните архитектурни и естетически изисквания. Гостуванията на подобни изложби се договарят и организират за години напред. За тях се правят проучвания от двете страни, чака се ред, организира се мащабна реклама, продължаваща месеци, плащат се огромни застраховки. Тъй че единственото, на което може да разчитаме в такъв кратък срок, са нискобюджетни изложби, организирани набързо, без адекватна реклама и огласяване, като за замазване на положението. Подобен тип събития можем да направим и в съществуващите в момента галерийни пространства.

Липсата на обсъждане с гилдията, експертите и пловдивчаните е запазена марка на Oбщина Пловдив

Въпросът е дали си струва да се пропусне отличната възможност за организиране на архитектурен конкурс за ключова за града сграда, която ще се ползва поколения наред? Да се прескочи общественото обсъждане, а проектантите да заявяват, че се работи под непрекъснат натиск от строителя.

Според нас: категорично не. Защото бързането е най-сигурната рецепта за провал. Защото строителството на символична за Пловдив сграда трябва да бъде обмислено внимателно и съобразено с дългосрочните, а не с моментните нужди на града. И на последно място, но не по важност – защото влагането на обществени средства  следва да е свързано с висока обществена отговорност и да бъде осъществявано в условия на максимална прозрачност.

Едно добре организирано, стегнато във времето, обществено обсъждане за визията на Галерията по никакъв начин няма да забави реализирането на строителството. В договора между Община Пловдив и изпълнителя „ГБС-Пловдив“ АД е предвидена възможността за преработване и/или допълване на изготвения проект, т.е. изпълнителят има готовност да приключи обекта навреме дори и при промени. Затова вместо Общината да се допитва поетапно до Дружеството на пловдивските художници, нека се допита наведнъж до всички заинтересовани.

Уважаеми г-н кмете, г-жи и г-да общински съветници:

Новата градска галерия и централният площад са знакови места на Пловдив и ще останат на мястото си много години, след като вие сте напуснали властта. Ще бъдат използвани от поколения пловдивчани. Ако са направени добре, може и да ви надживеят. Но винаги ще бъдат свидетелство и спомен за времето и хората, които са ги създали.
Когато се работи за поколенията, бързането е най-лошия съветник. Свършете работата, както трябва и оставете добър спомен след себе си.
Настояваме за публично представяне на проекта, който ще се изпълнява, с представителите на общината, архитекта, изпълнителя и гражданското общество. Проектът за обект с такава значимост за Пловдив следва да бъде широко дискутиран, а не скрит от конюнктурни съображения.

„Демократична България“ – Пловдив