ГРАНДОМАНЩИНАТА ВИНАГИ Е БИЛА ЧАЛГА ЗА ПЛОВДИВСКАТА КУЛТУРА

Йордан Иванов
6.11.2020
3.1.2019
ГРАНДОМАНЩИНАТА ВИНАГИ Е БИЛА ЧАЛГА ЗА ПЛОВДИВСКАТА КУЛТУРА
Автор на статията
Йордан Иванов
Последвайте автора

Преди да си пожелаем успех и попътен вятър на ЕВРОПЕЙСКАТА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА, е редно да си дадем сметка, че най-голямата, най-скъпата, ако щете и най-красивата сцена на света, няма как да представи вековната пловдивска култура.

МАТЕРИАЛ ЗА:
Йордан Иванов
СПОДЕЛЕТЕ

Казвам това не за да оспорвам решението на управляващите да открият събитието на мега сцена. Те са управляващи - ние категорична опозиция. Те решават сами, без хората, които си разбират от работата, как да открият това събитие. Управляващите разчистиха фондацията от авторитети, благодарение на които Пловдив спечели тази титла, и я превърнаха в партийна фондация - ние се противопоставихме. След като надробиха всичко това, сега ще открият това събитие по техен вкус, разбира се. 

Къде е големият проблем за мен?

Той е в пълното неосъзнаване, че  в центъра на ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА  трябва да застане способността на пловдивската общност да твори и създава в продължение на векове. А какво правят управляващите? Те непрестанно говорят за ЕВРОПЕЙСКАТА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА през прочита на огромната сцена. Това е признак най-малко на пълна безвкусица, защото пловдивската култура никога не се е вълнувала от мащаба на което и да е било произведение на изкуството.

Когато не усещаш духа на културата в Пловдив, когато не знаеш, че размерът на сътвореното с ръцете на Георги Божилов (слона) няма никакво значение, тогава поставяш 200 тона желязо върху подлез, за да представиш пловдивската история и култура.

Когато не познаваш делото на Атанас Кръстев (Начо Културата), известен също като „Кмета на Стария Град“, който въпреки тогавашната система, успява да възстанови най-значимите паметници на културата от национално и местно значение в Стария Пловдив, тогава провеждаш парад на себелюбието, за да представиш пловдивската култура.

Когато не се интересуваш от Йоан Левиев и Димитър Киров, оставили трайна следа в средите на пловдивската културна история, тогава провеждаш обикновен парад на помпозността, за да представиш пловдивската култура.  

Когато финесът и изяществото в къщите „Клианти“, Ламартиновата и тази на „Златю Бояджиев“ за теб са невидими, тогава стоварваш 200 тона желязо за няколкостотин хиляди лева на централен булевард, за да представиш пловдивската култура с архитектура по твой вкус.

Когато стоиш равен пред красотата на множеството архитектурни шедьоври в центъра на Пловдив, тогава ти просто имаш кофти вкус.

Когато откровено не познаваш и уважаваш хората на Пловдив, които пазят, развиват и създават култура; хората на Пловдив, които работиха усърдно за проекта ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА,  тогава сцената, дори и пълна с фалшивия ни политически елит, ще бъде изпразенена от културно съдържание.

Дами и Господа, 

Добрата новина е, че те няма да ни управляват още дълго! 

Успех на проекта!