Гражданският натиск работи! Заедно разкрихме аферата на община Пловдив с превозвачите!

Йордан Иванов
6.11.2020
23.10.2021
Гражданският натиск работи! Заедно разкрихме аферата на община Пловдив с превозвачите!
Автор на статията
Йордан Иванов
Последвайте автора

Извън наказателната отговорност, чието доказване е работа на правоохранителните органи пред съда след събирането на годни доказателства по обявените обвинения - питам: Кой носи политическата отговорност пред пловдивчани? И още:

МАТЕРИАЛ ЗА:
Йордан Иванов
СПОДЕЛЕТЕ

Приятели,

По повод аферата с транспорта и превозвачите:

ГРАЖДАНСКИЯТ НАТИСК РАБОТИ! ЗАЕДНО РАЗКРИХМЕ АФЕРАТА НА ОБЩИНАТА С ПРЕВОЗВАЧИТЕ!

Напомням, че чрез транспортната комисия на Общинския съвет изисках всички документи, които обосновават разходи на превозвачите. След това заедно изискахме от кмета Здравко Димитров - Зико да предостави документите - чрез стотици имейл съобщения към неговата електронна поща.  Накрая след граждански натиск кметът се пречупи и предостави някаква част счетоводните справки, от които публично стана ясно какви са ги творили заедно с превозвачите - основно се вижда занижен контрол от страна на общината по отношение на отчетността на превозвачите. И това трябва да се промени незабавно.

Добре е, че най-после правоохранителните органи са се задействали да проверят какво гнило има в обществения транспорт на Пловдив. А че има нещо гнило аз и ние от "Демократична България" говорим отдавна. От години. Тепърва предстоят отговорите на въпроса "защо чак сега"

Случващото се в момента вероятно е част от отговора на въпроса защо община Пловдив упорито криеше отчетните документи на превозвачите, на база на които само преди няколко седмици кметът предложи на Общинския съвет да им се изплатят компенсации в размер на 3 млн. лв. В крайна сметка "мнозинството за 1 млн. лв." в Пловдивския общински съвет одобри 1 млн. лв. компенсации.

Аз и колегите от "Демократична България" единствени бяхме "против", единствени поискахме счетоводните документи. В нито един момент тези документи не бяха представени в пълен обем. Сега вероятно документите, които поискахме за трети път, отново няма да станат публични - би следвало да са предадени на прокуратурата и "Икономическа полиция".

Извън наказателната отговорност, чието доказване е работа на правоохранителните органи пред съда след събирането на годни доказателства по обявените обвинения - питам:

Кой носи политическата отговорност пред пловдивчани?

Ако в продължение на години превозвачи са "усвоили" десетки милиони от държавния и общинския бюджет, то тези, които е трябвало да осъществяват контрол, трябва ли да продължат да заемат постовете си?

И колко още струва това на пловдивчани?

Нека не се лъжем, че от утре може да започне да функционира общинско предприятие. Но може в много кратък срок кметът да предложи създаване на общинско предприятие, което ще има достъп до еврофондове и практически след по-малко от 4 години, когато Здравко Димитров вече няма да е кмет, Пловдив да има нов, модерен и екологично чист обществен транспорт.

Ние няма да спрем да настояваме за това!