Има ли риск за България след взривяването на язовирната стена в Украйна

Йордан Иванов
6.3.2024
13.6.2023
Има ли риск за България след взривяването на язовирната стена в Украйна
Автор на статията
Йордан Иванов
Последвайте автора

Необходима е институционална реакция във връзка с последните събития в Украйна, за да знаят и туристите, и бизнесът по черноморското крайбрежие какви са реалните рискове.

МАТЕРИАЛ ЗА:
Йордан Иванов
СПОДЕЛЕТЕ

Българското население и туристите на територията на черноморското крайбрежие трябва да бъдат информирани дали реално има риск за живота и здравето на плажуващите. През последните дни излиза все повече публична информация, че взривената на 6-и юни стена на язовир „Нова Каховка“ в Украйна може да доведе до сериозни екологични и икономически последици за България през следващите години.

Вярвам, че тук е необходима институционална реакция, за да знаят и туристите, и бизнесът по черноморското крайбрежие какви са реалните рискове. Единствено прозрачността и адекватната намеса на институциите могат да успокоят целия сектор. Затова задавам в парламента следните въпроси към Юлиян Попов, министър на околната среда и водите:

1. От Министерството на околната среда и водите предприети ли са действия за мониторинг на водите в Черно море и българското черноморско крайбрежие за евентуално замърсяване? Ако не, какви действия ще бъдат предприети?

2. Към момента има ли данни за замърсяване на водите на Черно море?

3. Какви конкретни мерки за мониторинг ще предприеме повереното Ви ведомство, за да следи състоянието на водите в Черно море и по-конкретно българското черноморско крайбрежие.

4. Какви дългосрочни последици може да окаже взривът на язовирната стената върху водите в Черно море?

Огромната трагедия в Южна Украйна засегна над 80 населени места, доведе до наводнения на села и градове, превърна земеделските земи в блата, остави  хиляди хора и животни без домове. Катастрофа с невиждани хуманитарни и екологични размери. Моля се Бог да даде сила и кураж на жителите на засегнатите населени места.

Незабавно след като получа отговор от министъра той ще бъде оповестен тук.