Как една добра новина разкри, че институциите са в кома

Йордан Иванов
2.12.2021
19.2.2021
Как една добра новина разкри, че институциите са в кома
Автор на статията
Йордан Иванов
Последвайте автора

И в Пловдив има редица проблеми за решаване, г-н премиер, но аз не искам Вие да ги решавате. Искам институциите да работят.

МАТЕРИАЛ ЗА:
Йордан Иванов
СПОДЕЛЕТЕ

Сигурно всички сте видели историята на доктор Абдулах Заргар - иранският лекар, който 6 години се бори за българско гражданство. Получи го, а това връща шанса му отново да стане директор на успешно ръководената от него болница. Чудесна новина.

Разбира се, научихме и как щастливата развръзка е дошла, защото премиер-министърът лично се е намесил. Това обаче не е нито трогателно, нито отговорно. А е тежък симптом за неработещи институции и авторитарна държава. Действията на премиера в същността си са признание за това.

Как така до момента законът не е позволявал обичаният от всички доктор Заргар да стане български гражданин, а след намесата на шофьора на джипката това става възможно?

Има само един отговор:

НЕРАБОТЕЩИ ИНСТИТУЦИИ

Щом е необходимо премиерът да решава казуси  като този с д-р Заргар, трябва да си даваме сметка, че институциите са в кома, а премиерът - не на място.

Д-р Заргар е положителен герой и българското му гражданство е добра новина. Но в нашата република на пленената партийна администрация има много други проблеми, които институциите трябва да решават. Без премиерът въобще да разбира. Като започнем от регионалното здравеопазване, минем през всички социални проблеми, лични трагедии и стигнем до пропаднали и срутили се пътища - държавата ни изобилства от проблеми. Те не само не могат да бъдат разрешени от един човек, а и не трябва.

Историята с д-р Заргар говори за комата на институциите, авторитарната централизация на власт и най-вече неспособността на държавния апарат да функционира тихо и безпроблемно.

Решението?

То е едно единствено. Връщане на върховенството на закона и изграждане на администрация на принципа на знаещия и можещия, а не на партийния и зависимия. Изграждане на електронно управление, в администрирането на което да се израства според резултатите от свършената работа. Необходимо е прекъсване на пъпната връв между партиите и експертните звена в държавното управление.