Как слабото лидерство ще доведе до жертви, медицински и икономически хаос?

Йордан Иванов
6.3.2024
12.3.2021
Как слабото лидерство ще доведе до жертви, медицински и икономически хаос?
Автор на статията
Йордан Иванов
Последвайте автора

Ще платим с живота и здравето на множество български граждани, наши близки, приятели и роднини. Когато гори пожар, ръководителят на огнеборците не им казва "решавайте сами какво да правите".

МАТЕРИАЛ ЗА:
Йордан Иванов
СПОДЕЛЕТЕ

Третата вълна е факт. Тя се надига със страшна сила, а адекватни мерки за предотвратяването ѝ все още не са взети. Причината е една единствена, а именно конформизмът на премиер-министъра. Причината е желанието на премиера да не се конфронтира с нито една група в обществото. И това ще бъде пагубно.

Единственото и вероятно последното нещо, което Борисов децентрализира, е правомощията за управление на COVID кризата. И това е огромна грешка, тъй като здравни кризи от такъв мащаб и с такава огромна заплаха за общественото здраве трябва да се управляват централно. Трябва някой да носи отговорността.

Вместо това централната власт в лицето на премиера отказа да вземе трудните решения, тъй като буквално преди 2-3 седмици обясняваше как "всичко отваря" и повече "няма да затваря". А сега е предизборно време и на управляващите не им се иска да лъжат толкова очевидно като си променят мнението толкова бързо. Заради всичко това изпълнителната власт реши да прехвърли горещия картоф за трудните решения на местно ниво.

Сега нали си представяте как местните власти, които получават пари от различни кръгове и често пъти сред тях има кандидати за народни представители, ще предприемат мерки, за да ограничат мобилността и социалните контакти? Ами няма да стане. Няма да стане, защото никой няма смелостта да се конфронтира с тези, които трябва да гласуват за него. Няма да стане и затова ще дадем много жертви.

Икономическият хаос също е съществен фактор. Всички икономически помощи/компенсации стъпват на нормативни актове на национално ниво. Сега при различни мерки в различните области ще настъпят редица нормативни обърквания, тъй като даден театър може да е затворен във Видин, но в Ямбол да не е. Което влече след себе си допълнителни множество проблеми, които ще видим във времето напред.

Важно е да се спомене и че до момента никой не знае при колко заболели какво се случва в държавата. Тази липсваща вече година методика (скала) за управление на кризата щеше да даде от една страна яснота, прогнозируемост и предвидимост на цели сектори, а от друга - щеше да действа възпиращо при покачване на болните. "Възпиращо", защото резултатът от нашите действия щеше да бъде видим и всички ние щяхме да сме по-отговорни. Вместо това получихме обещания, че всичко ще работи, клетви как повече нищо няма да затваря и други брътвежи. Вместо това получихме хаос и отказ от отговорност. И ще платим с живота и здравето на множество български граждани, наши близки, приятели и роднини.