#КОЙ боядиса картата на България в светлосиньо.?

Йордан Иванов
6.3.2024
2.11.2015
#КОЙ боядиса картата на България в светлосиньо.?
Автор на статията
Йордан Иванов
Последвайте автора

Нека не бързаме да се екзалтираме от факта, че БСП ги няма в нито един областен град. Нека не бързаме да наричаме победата на ПП ГЕРБ хегемония. Нека не бързаме да тълкуваме изказването на Петър Москов в рамките само на гр. Плевен.

МАТЕРИАЛ ЗА:
Йордан Иванов
СПОДЕЛЕТЕ

Нека си кажем, че тези които махнаха червения цвят от картата на България, могат много бързо, още на следващите местни избори, да го върнат обратно. Само да решат. Моделът на онази партия, която се именува като движение, е изключително елементарен и прозира. Но не и зад емоцията, а зад политическото инженерство. А именно той е следният: „Там, където нямаме видим шанс за успех за голям кмет, хвърляме целия ресурс за листа, а за кмета…ще гласуваме в светлосиньо“.

Да започнем с Пловдив. Още нямаме резултати по секции от втория тур, но на първи тур ДПС/Столипиново гласува за ГЕРБ (линк към анализа на Иван Бедров)  . А Тотев тази сутрин направи изказване, че все за някоя партия трябвало да гласува Столипиново. Т.е. вероятно отново в квартала той е получил гласовете. …И спечели изборите отново на ръба. Т.е. ако ДПС не бяха подкрепили Тотев, на картата щеше да има цвят, различен от синьото.

Да минем и през Шумен. Нали някой не си мисли, че в Шумен можеш да спечелиш избори без подкрепата на ДПС? На тези избори тя бе прехвърлена от БСП върху ГЕРБ, което отново ще бъде видимо и измеримо, когато се качат протоколите от СИК. Т.е. и тук цвета можеше да е червен, а синия да го няма.

Да не минаваме през Разград и Търговище. За да не се повтарям.

Хегемония на ПП ГЕРБ няма и ще го разберем по общинските съвети. Погледнете графиката на 24 часа. Това е картата на реалностите, а не тази от снощи по телевизиите. Шарена карта, богата на цветове, индикираща в кой ОбС коя партия доминира.

Забележете, тя не касае мнозинства, а само доминация в ОбС. ПП ГЕРБ практически в много малко общини има мнозинство в общински съвет. Това е изключително сериозна индикация, че кандидатите за кметове изпреварват значително листата си. И колкото и силни да са образа на Борисов и кандидатите му, това говори, че същите получават подкрепа и от други политически формации. В повечето случаи именно от тези, които доминират в ОбС, защото нали без тях трудно можете да си представите някой да спечели балотаж. Но тази подкрепа ще бъде тежко търгувана през местната власт, а лоста това да се случи ще бъде влияние в общински съвет на организациите, подкрепили кмета.

Страшно е, когато можеш да променяш цвета на картата на страната.

Плашещо е, когато можеш да слагаш и махаш кметове.

Политическо мъжество е да можеш да се изправиш и да поискаш подкрепата на избирателите без всички тези задкулисни договорки. Някои кметове успяха да го направят, а на други не им стискаше.

Само напомням на всички симпатизанти и ръководители на ПП ГЕРБ, че „движението“ е занулило всеки един политическо проект, с който е работило, един от които по-стар от 100 години – БСП, НДСВ, ББЦ и редица други по-малки. „Движението“ успя да го направи, защото всички тези партии не успяха да устискат на изкушението в изборната вечер да се видят по телевизорите на картата на страната. Повтарям – няма политическа формация, която да е решила „да си играе на власт“ с ДПС и да е оживяла повече от 10 години.  

Хегемония на ПП ГЕРБ няма, има хегемония на политическото инженерство.
Победителите на тези избори са тези, които се изправиха срещу това. А не тези, които бяха боядисани от някой друг в някакъв цвят.