Кой плаща за лошото управление? Винаги данъкоплатецът. Винаги ние

Йордан Иванов
6.11.2020
27.7.2021
Кой плаща за лошото управление? Винаги данъкоплатецът. Винаги ние
Автор на статията
Йордан Иванов
Последвайте автора

Санкциите европрограми за община Пловдив досега са за близо 3 млн. лв. Заради нарушения на закона, "наши фирми", спяща администрация, пълна с партийци. Какви са решенията - за да има пари, вместо заеми - за детски градини, велоалеи, ремонти

МАТЕРИАЛ ЗА:
Йордан Иванов
СПОДЕЛЕТЕ

Казват, че няма пари за детска градина? И трябва да теглим 40 млн. лв. заем?

Няма пари за подлез? И трябва заем?

Няма пари за велоалеи и ремонти на булеварди? И трябва заем?

Няма пари за това и за онова? Пари има, просто властта ги харчи безогледно.

Община Пловдив е непрестанно глобявана от управляващите органи на различни оперативни програми, защото не спазва законите. Наш анализ от последните пет години показва, че общината е извършила десетки нарушения по различни проекти, за което е глобявана десетки пъти.

Общият размер на санкциите е близо 3 000 000 лв.

КАКВО ПРОСПИВА ВЛАСТТА И ЗАЩО ПЛАЩАМЕ НИЕ?

Всяка оперативна програма подлежи на контрол от Брюксел. След като от Брюксел ни наложат финансова корекции на цялата оперативна програма, управляващият орган на оперативната програма санкционира бенефициентите - в случая община Пловдив.

И ето тук е ключовият момент - властта винаги удобно проспива възможността да заведе дело към фирмите изпълнители, заради които общината е санкционира, и плащаме НИЕ! Не кметът, не отговорните за санкцията, а НИЕ. Затова не им дреме.

ЗАЩО СЕ НАЛАГАТ САНКЦИИТЕ?

Причините са множество, но основните са 3 на брой:

- Нарушение на Закона за обществените поръчки при възлагане на дейностите по дадени европроект. Тук ни санкционират най-редовно, което е и сигурен белег, че се избират основно приближени до властта фирми.

- Некачествено изпълнение на възложените вече дейности. Тук класическият пример е с финансова корекция в размер на над милион лв. за Марица ЮГ на изток от Водната палата. Санкционирани сме, защото фирмата изпълнител не е изпълнила коректно десетки строителни работи. Обаче общината спи и забравя да си потърси парите от фирмата изпълнител. Напротив - подписали са напълно осъзнато протоколи за добре свършена работа. Точно като с транспортния проект.

- Лошо управление на проектите. Това е третата причина -  когато просто администрацията не може да управлява проектите адекватно, в духа на закона и правилата на оперативната програма.

КОЙ ПЛАЩА ФИНАНСОВИТЕ КОРЕКЦИИ?

Винаги данъкоплатецът. Винаги ние. Плащаме ние, защото до момента няма нито един случай на това кметът на града да е обявил, че ще претендира от дадена фирма некачествено изпълнение, тъй като ние сме били глобени. И тези пари се вземат от бюджета на общината.

КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ?

Върнете се два абзаца на горе. Ето решение за всяка една хипотеза на санкция:

- Когато е нарушен Законът за обществените поръчки - просто трябва да започнем да спазваме закона. Какво означава това? 1. Да спрем да измисляме критерии за оценка, които са в нарушение на закона; 2.Да прекратим практиката да сключваме договори с фирми, които не са изрядни с документацията; 3.Да прекратим отстраняването на фирми от обществени поръчки, които са с брилянтна документация, за да може да остане "нашата фирма".

- Когато има некачествено изпълнение на възложени дейности - тук е най-фасулската задача. Трябва да се въведе клауза в договорите с ВСЕКИ ЕДИН ИЗПЪЛНИТЕЛ за носене на финансова отговорност, при условие че общината е санкционирана по повод изпълнението на договора с конкретния изпълнител.

- Лошо управление на проектите от администрацията - тук лекът е един. Да хвърчат глави, когато има такава санкция и да спрат да се толерират партийните кадри за сметка на можещите и знаещите. В община Пловдив работят кадърни хора, които заслужават да израстват и да получават голямо възнаграждение, тъй като вършат работата на няколко партийци едновременно. Те трябва да управляват проектите, а не някой друг, приближен до кмета