Настояваме за прозрачност преди избора на директор на комплексния онкологичния център!

Йордан Иванов
6.3.2024
8.9.2020
Настояваме за прозрачност преди избора на директор на комплексния онкологичния център!
Автор на статията
Йордан Иванов
Последвайте автора

Кметът на гр. Пловдив да поеме лично отговорност и да разпореди в деня на общинската сесия да бъде организирано изслушване на първите трима кандидати според класирането на конкурсната комисия. Изслушването да бъде излъчено на живо, за да могат всички пловдивчани да бъдат информирани за визията на предложения нов директор на Комплексния онкологичен център.

МАТЕРИАЛ ЗА:
Йордан Иванов
СПОДЕЛЕТЕ

От "Демократична България" приветстваме прилагането на конкурсен принцип при избора на ръководител на второто по големина в България лечебно заведение за пациенти с онкологични заболявания. Именно затова настояваме за осветляване на всички стъпки на проведения през месец август конкурс за директор на това значимо за града и областта ни лечебно звено. Тъй като Общинският съвет не следва да бъде гумен печат за предложения на кмета и общинската администрация, ние, общинските съветници от "Демократична България", настояваме за следното:

- Кметът на гр. Пловдив да поеме лично отговорност и да разпореди в деня на общинската сесия да бъде организирано изслушване на първите трима кандидати според класирането на конкурсната комисия. Изслушването да бъде излъчено на живо, за да могат всички пловдивчани да бъдат информирани за визията на предложения нов директор на Комплексния онкологичен център;

- Преди сесията на Общинския съвет администрацията на община Пловдив публично да оповести програмите за развитието и дейността на лечебното заведение на всички кандидати, участвали в конкурса за ръководния пост.

- Администрацията на Община Пловдив да даде информация дали има постъпили възражения след изслушването на кандидатите от комисията;

- Незабавно да станат публично известни мотивите на конкурсната комисия за така предложеното класиране на кандидатите.  

Като общински съветници, на които предстои със своя глас да утвърдят или оспорят предложението за избор на директор на КОЦ Пловдив, напомняме на кмета на община Пловдив, че ние не толерираме задкулисни договорки! Още по-малко партийни договорки в здравеопазването.

Ето защо приканваме за незабавно осветляване на цялата конкурсна процедура и пресичане на всички възможности за дискредитиране на избора и бъдещите действия на новия директор на онкологичния център. На плещите на този директор ще лежи огромната отговорност да управлява лечебно заведение с годишно около 50 000 пациенти. Искаме да бъдат премахнати всякакви съмнения за нередности и партийни договорки, свързани с дейността и управлението на КОЦ Пловдив. Директор, избран с конкурс, заслужава доверието на своите съграждани, а доверие се гради върху законосъобразност, прозрачност и информираност на обществото.

Напомняме на кмета на град Пловдив, че ако общината се опита да скрие информация, ще направи лоша услуга на кандидата, ако той бъде утвърден. Затова настояваме за прозрачност и възстановяване на доверието в конкурсния процес.