НЕПОКОЛЕБИМО ПРОДЪЛЖАВАМЕ В СЪЩАТА ПОСОКА

Йордан Иванов
6.11.2020
3.10.2018
НЕПОКОЛЕБИМО ПРОДЪЛЖАВАМЕ В СЪЩАТА ПОСОКА
Автор на статията
Йордан Иванов
Последвайте автора

Намираме се година преди местните избори. Време е за равносметка на стореното. По природа аз съм човек, който е ориентиран към резултатите. Избягвам, не извършвам и не обичам безплодните действия, които не дават добавена стойност. Това ми е и един от големите лични конфликти с бездарния ни политически елит, който обикаля радиа и телевизии, за да празнослови, но нищо не прави по същество въпреки множеството властови инструменти в ръцете си. Статуквото намира безкрайно много начини, за да направи така че реформите и промените в обществен интерес да не се случват. А ние – от друга страна – търсим различни инструменти за политически и граждански натиск, за да направим малки или по-големи стъпки към по-прозрачно и компетентно управление с ефективно разходване на общите ни пари. И всичко това, при условие че общинските съветници отказват да изразяват волята на тази критична част от гражданското общество в Пловдив, ние нямаме представителство в местната власт и не притежаваме парите на участниците във властта.

МАТЕРИАЛ ЗА:
Йордан Иванов
СПОДЕЛЕТЕ

КАКВО ПРАВИХМЕ ЗАЕДНО С ПЛОВДИВЧАНИ? 

Днес съм убеден в едно, скъпи приятели, има смисъл от общите ни усилия. От 2015 г. насам заедно поискахме повече прозрачност в управлението на града ни. Повдигахме неудобните теми, за които всички мълчаха. След съдебно дело доказахме нагледно как партиите са се превърнали в бюра по труда. Водим дело срещу общината за разкриването на далаверата с транспортния проект. Организирахме срещи-разговори във формат ГРАЖДАНСКА ПЛАТФОРМА НАШИЯТ ПЛОВДИВ“, в резултат на които изградихме визия за управление на града ни в няколко сфери на обществения живот. Бяхме будни, когато мачкаха гилдиите в града. Бяхме непримирими, когато пред очите ни точиха градския транспорт. Бяхме твърди, когато общинският съвет работеше като гумен печат на кмета. Имахме смелостта да поискаме оставката на Тотев като шеф на фондация Пловдив 2019, защото тя е превърната в партийна организация. Имахме непоколебимостта да застанем с телата си, когато рушаха и опожаряваха културно-историческото наследство на Пловдив. Стояхме с лицата си, когато ГЕРБ реши да подари панаира на Гергов. Настоявахме за прозрачни сесии на общински съвет, излъчване на същите и повече прозрачност в работата на институциите.  

Всичко това свършихме заедно с пловдивчани, защото всички ние знаем, че НАШИЯТ ПЛОВДИВ заслужава повече. КАКВО НИ ОТГОВОРИ ВЛАСТТА? 

Тя ни отговори преди всичко с инат. Отговори ни с апаратни хватки и бламиране на всяка една смислена инициатива от наша страна. Отговори ни с арогантно поведение, което целеше да омерзи хората, искащи начело на града ни да стоят почтени и способни управленци. Отговори ни по медиите, стоейки зад вратите на одимените си от тютюн кабинети. Отговори ни както само тя може – арогантно и надменно.

ТОГАВА ИМА ЛИ СМИСЪЛ ОТ НАШИТЕ УСИЛИЯ? – ДА, ИМА!

Някой ще каже какъв е смисълът от гражданския и политическия натиск? В началото на статията казах, че съм човек, който е ориентиран към резултатите. Ако не смятах, че би имало, и най-вече ако не виждах конкретни резултати от общите ни усилия с пловдивчани, нямаше да инициирам и водим тези множество битки срещу политическия ни елит:

Когато преди повече от 2 години общински съвет ни бламира петицията за прозрачни заседания, върху която се бяха подписали близо 1000 пловдивчани, всички си мислеха, че гражданската активност на 1000 човека е отишла подяволите. Да, но 2 години по-късно се вижда, че това не е така. Вече можем да гледаме заседанията на живо, тъй като фейсбук „Забелязано в Пловдив“ ги излъчва онлайн. Също така и групата на Съюз за Пловдив излъчва заседанията, а ръководството на Общински съвет под нашия натиск направи публична страница, на която праща линк към стрийма, качва дневния ред  и предприема, макар и понякога незначителни, мерки за прозрачност. Едно е сигурно, ЗАЕДНО НАЛОЖИХМЕ прозрачност, която преди я нямаше. Да, вярно е, че петицията за прозрачен общински съвет беше и с искане да се качват решенията с информация кой как е гласувал. Да, вярно е, че излъчванията на заседанията следва да бъдат инициатива на ОбС, а не на млади хора в града. Да, вярно е, че нито един съветник не се осмели и не си направи труда да предложи промяна в правилника за работа на ОбС. Да, вярно е, че прозрачността не е толкова и такава каквато всички я искаме, но резултат има и той се забелязва.

Когато през август 2016 г. опожариха тютюневите складове, ние организирахме граждански протест. Бе обвинен един клошар, който по-късно бе и осъден за подпалването на складовете. Със сигурност не сме спрели пожара, но националното отразяване на протеста принуди на място да дойде министъра на културата и да предприеме конкретни мерки, а местната власт остана в безизходна ситуация като трябваше да задължи собственика да възстанови сградата. Едно е сигурно, ЗАЕДНО принудихме властта да вземе мерки по възстановяване на сградата. Да, вярно е, че не спряхме пожара. Да, вярно е, че общината може сама да възстанови сградата и после да си търси парите от собственика ѝ. Да, вярно е, че Министерство на културата спи пред проблемите на Пловдив. Да, вярно е, че възстановяването се бави, но резултат има от нашите действие и той се вижда.

От повече от 2 години преследваме далаверата с транспортния проект. Дали сме множество пресконференции, разкрихме документи, показахме как реално се крадат тези пари, поискахме от властта да пусне в експлоатация проект, като ѝ казахме как да стане това. Поискахме с пловдивчани някой да понесе отговорност. Под нашия натиск цялата общинска власт се гърчи пред пловдивчани и търси най-разнообразни оправдания за този грандиозен провал. Бяха обявени над 7 различни дати за старт на проекта. Кметът няколко пъти лъга в ефир. На нас ни писна окончателно и заведохме дело срещу общината, което цели да разкрие цялата далавера в детайли, а от там и някой да понесе отговорност. Лошата новина е, че проектът още не работи. Добрата е, че ние водим съдебно дело и накрая цялата истина ще излезе наяве и тогава властта няма да има къде да ходи и ще понесе отговорност за това разхищение с парите на пловдивчани. И това ще бъде резултат от нашите действия, а не от волята на властта.

Преди 2 години обявихме, че над 4000 назначения в града са направени в нарушение на българското законодателство. Това е пар екселанс купуване на гласове с парите на пловдивчани, като превърнеш управляващата партия в бюро по труда. Доказахме тезата си в съдебно дело, след което лъснаха над 4000 назначения в нарушение на българското законодателство. Също така и не подкрепихме бюджета 2018 г., тъй като ние считаме, че това е бюджет на партийните назначения и необоснованите разходи. След това кметът изправи шефът на Общинско предприятие “Чистота” да се обяснява пред камерите защо са нарушавали правилата на кадруване. Но важно тук е друго – повдигнахме темата, доказахме тезата си в съда и властта беше принудена от тук насетне да спазва процедурата за назначения. Резултат от нашите действия е по-прозрачна процедура на назначения, от която дори и да се е възползвал 1 пловдивчанин – то си е струвало.  

Когато на 03.03.2016 г. тръгнаха да събарят сградата на ул. Одрин 8, пловдивчани излязоха и направиха жива верига. Застанахме с телата си и спряхме багерите. Позолявам си да отворя една скоба – това бе едно от най-емоционалните ми участия в гражданска активност - бях част от нещо истинско и автентично, каквито неща рядко виждам България. Да, сградата не е възстановена. Да, общината спи и не предприема ефективни действия сградата да бъде възстановена за сметка на собственика. Но важното тук е, че резултат има и той е налице – събарянето бе спряно и никой днес от властта не може и да си помисли за събаряне на сградата.

През последните 4 години, в резултат на силно централизираната форма на управление в България, централната власт неколкократно се разпореждаше на кмета на Пловдив как да управлява града. Като върхът на всичко това беше, когато ГЕРБ измислиха онази глупост за Опера в панаира, за да го подари целия на Гергов. Тогава бяхме малко и политическите сили, и гражданите, които се осмелихме да застанем с лицата си пред камерите и да поискаме спирането на тази сделка. Комунистите от ГЕРБ и БСП са в скрита коалиция, това го знае цялата държава. Борисов, обаче, свика в кабинета си кмета на Пловдив и той отмени решението за панаира. Сделката за панаира бе отменена в резултат на сериозния граждански натиск, който бе оказан. И това е резултатът от нашите действия.

Създадохме ГРАЖДАНСКА ПЛАТФОРМА “НАШИЯТ ПЛОВДИВ”, като проведохме поредица от срещи, на които изградихме визия за управление на града в конкретни сфери. Тези срещи с експертите и обществеността в града ще продължават и в други сфери. Това ни даде сериозна експертна подготвеност и платформа, която дава решения на проблемите в града. “НАШИЯТ ПЛОВДИВ” е можещ изразител на гражданска алтернатива, дадена от жителите и авторитети на Пловдив. Алтернатива, която стои отвъд партийните централи и тесните партийни интереси. И да, това е резултат отново от нашите усилия, тъй като заедно готвим платформа за управление на града ни. Зад нея стоят лица, които не са част от политически партии и са готови да дадат своите знания и опит. Повече можете да видите тук www.ourplovdiv.bg.

А СЕГА НАКЪДЕ?
Много е просто – непоколебимо продължаваме в същата посока. Без парите на властовите партии, без медийната подкрепа на управляващите, без партиен апарат, който е превзел публичната администрация. И не ни е страх от това, а се гордеем с него. Продължаваме да браним обществения интерес по същия целеустремен начин. Развиваме ГРАЖДАНСКА ПЛАТФОРМА “НАШИЯТ ПЛОВДИВ” така че до местните избори да имаме цялостна платформа за управление на града ни, която да е съгласувана с пловдивчани. Водим и делата срещу общината. Заставме с лицата си пред кражбите с парите на пловдивчани. Търсим и прилагаме инструменти за граждански и политически натиск. С лицата си търсим и печелим доверие на пловдивчани. Благодаря Ви!