ОбС Пловдив бламира петицията за прозрачност

Йордан Иванов
6.11.2020
15.8.2016
ОбС Пловдив бламира петицията за прозрачност
Автор на статията
Йордан Иванов
Последвайте автора

Здравейте приятели,ОбС Пловдив бламира петицията за прозрачност!Местната власт видимо иска да работи на тъмно и апокрифно.На 02.08.2016 г. се проведе сесия на ОбС Пловдив. Там бе гласувано абсурдно решение, което имаше за цел да симулира едно от двете искания за прозрачност - заседанията да се излъчват на живо на страницата на общината.Ето и конкретния текст на решението: "Дава съгласие за излъчване заседанията му в реално време от електронни медии, доставчици на медийни услуги, с изключение на заседанията, определени за закрити при условията на чл.44 от Правилника за организацията и дейността на Пловдивски общински съвет."

МАТЕРИАЛ ЗА:
Йордан Иванов
СПОДЕЛЕТЕ

Тъй като нито един от 23-мата общински съветници, които подкрепиха петицията с подписа си, не се осмели да предложи исканията ни във вида, в който ние ги бяхме подкрепили, общинските съветници гласуваха едно абсурдно решение, симулиращо прозрачност. Дори и това решение да не бе прието, органите на местната власт функционират при условия на прозрачност по закон. Никой, по никакъв начин не може да спре когото и да е било да излъчва заседанията. Важното беше не това, а ОбС да излъчва сам заседанията, за да може гражданите да виждат какви решения и по какъв начин се гласуват "в зала".

Обобщено нещата изглеждат по следния начин:

- Първо, на комисии през месец юли ни обясниха, че хората, които са се подписали онлайн, е трябвало да си дадат ЕГН-тата и не приемат петицията за валидна. Т.е. волята на няколкостотин пловдивчани за прозрачност няма никакво значение. Затова оставиха исканията без разглеждане. Въпреки подкрепата на 23-ма общински съветника.

- Второ, в крайна сметка решиха да гласуват някакво решение, което цели ние да си мислим, че исканията ни са приети.

Приятели, накрая се оказва, че нито първото искане за излъчване НА ЖИВО е изпълнено, нито второто искане за публичност на начина на гласуване на съветниците е изпълнено.

Видимо ОбС желае да функционира на тъмно и апокрифно.

Както казах преди, няма да спра да се боря за тази прозрачност, защото тя е съществена при функционирането на институциите.

Ще Ви държа в течение за следващите стъпки.

С благодарност за подкрепата,

Данчо