Oсвен че се плащат с нашите пари, некачествените пътища и корупцията могат да застрашат животи.

Йордан Иванов
6.3.2024
20.3.2023
Oсвен че се плащат с нашите пари, некачествените пътища и корупцията могат да застрашат животи.
Автор на статията
Йордан Иванов
Последвайте автора

Строителството трябва да се случва законно и прозрачно, а не чрез „инженеринг“ и „инхаус“ процедури, от които парите изтичат в незнайни дружества.

МАТЕРИАЛ ЗА:
Йордан Иванов
СПОДЕЛЕТЕ

Следя внимателно скандала с липсващия асфалт на Северната скоростна тангента в София и части от магистрали, пробите за качество на построени пътища в последните години и разкритата информация, че Министерството на регионалното развитие и благоустройство е възложило поръчки за няколкостотин милиона лева по познатия модел от времето на ГЕРБ - чрез „инхаус“ процедури, които са неконкуретни и непрозрачни. Имам да кажа няколко важни неща по темата:

1. Ако имахме работеща прокуратура, в случаите с изчезналия асфарт тя вече трябваше да се е самосезирала, за да установи дали е ощетен бюджетът и да търси отговорните за това. А те са много по веригата. Като започнем от фирмата изпълнител, която си има управител и десетки отговорници на обекта, които могат да свидетелстват как са били изпълнени пътищата, и стигнем до публичната власт. Тук стоят страната по договора, която е подписала приемо-предавателни протоколи за добре свършена работа, и приемателната комисия, в която има представители на множество институции, които са подписали пускането в експлоатация на пътищата и тяхната годност. Има и редица актове в хода на строителството, под които са поставяни подписи, в т.ч. и акт за скрити работи. Отвъд всичко изброено, си имаме авторски надзор и строителен надзор, които също са положили подписи. Имаме си една верига от десетки лица, които са полагали подписи, което прави разкриването на схемата елементарно.

2. Пробите за качеството на пътищата трябва да продължат. Навсякъде. До разкриване на пълната истина. Те трябва да бъдат изпълнени на максимално кратка дистанция. Убеден съм във факта, че от 100 км. магистрала/скоростен път има 2-3 километра, които са изпълнени изрядно, за да може при проверка да се вземе проба от правилното място.

3. Гроздан Караджов, който беше регионален министър в кабинета „Петков“, искаше да се продължи строителството на пътища по модела на ГЕРБ. Това беше няколкомесечна сага. Сега служебният кабинет видимо продължава строителството по същия модел. Всичко това с аргумента: „ДА НЕ СЕ СПИРА СТРОИТЕЛСТВОТО В ДЪРЖАВАТА."

Да, приятели, строителството не трябва да се спира, но то трябва да се случи законно и прозрачно, а не чрез „инженеринг“ и „инхаус“ процедури, от които парите изтичат в незнайни дружества. Нужно е да се започне техническо проектиране на въпросните участъци. Прекратяването на тези порочни практики минава през изготвяне на технически проекти. Толкова е просто. Нужни са единствено хора с воля в Министерството на регионалното развитие и благоустройство. Въпреки порочните практики ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“  и МРРБ не са започнали техническо проектиране на новите участъци, а продължават по стария ред.

И е добре да помним, че освен че се плащат с нашите пари, некачествените пътища и корупцията могат да застрашат животи.

Снимка:МРРБ