Парламентът окончателно закри Петролната държавна компания

Йордан Иванов
6.3.2024
17.6.2023
Парламентът окончателно закри Петролната държавна компания
Автор на статията
Йордан Иванов
Последвайте автора

Когато има монопол и картели в една демократична държава, те се лекуват с върховенството на правото и честна конкуренция. А не с държавни бензиностанции

МАТЕРИАЛ ЗА:
Йордан Иванов
СПОДЕЛЕТЕ

Държавната петролна компания бе окончателно закрита със 190 гласа „ЗА“. По време на дебата преди гласуването обаче колегите от ГЕРБ се опитаха да обяснят от трибуната на Народното събрание, че причина за закриването на компанията е чисто политическа и че правителството на Кирил Петков е виновно за неуспеха и.

А истината е, че Държавната петролна компания бе създадена в края на третия кабинет на Бойко Борисов с помпозната идея да съхранява запаси с горива вместо Държавния резерв и да изгради верига от близо 100 държавни бензиностанции като конкуренция на частните търговци. А причината за закриването е, че от създаването и до днес единственото нещо, което компанията е направила, е да плаща заплати на шефове и служители, без да са свършили никаква работа. Справка във фирмените регистри показва, че от май 2021 г. в предприятието са назначени над 30 души. А за миналата година в бюджета е  бил заложен и трансфер към Държавната петролна компания от 815 000 лв.

Това, за което ние от „Продължаваме промяната-Демократична България“ зовем, са категорични мерки на пазара на горивата. Трябва да бъдат вложени усилия в това да има повече конкуренция и прозрачност, а не в  държавни петролни компании. Когато има монопол и картели в една демократична държава, те се лекуват с върховенството на правото и честна конкуренция.

Колеги от ГЕРБ и СДС, не можете да излекувате проблемите на пазара на горивата с държавни бензиностанции! Колеги от ГЕРБ и СДС, притеснително е, че десни формации като вас зоват за борба с монопола чрез държавна намеса. На това му викам аз „да счупиш дясното“. Такава мощна намеса на държавата в икономическите процеси е жива форма на социализъм.  

Държавната намеса в икономиката е легитимна мярка, тя не е нелегитимна, но е лява. За нас е важно да знаем вие какви сте.

Във видеото може да видите част от нещата, които споделих с колегите от ГЕРБ-СДС.