Партизанщина и лобизъм застрашават енергийната сигурност на Републиката

ДСБ
6.3.2024
21.7.2017
Партизанщина и лобизъм застрашават енергийната сигурност на Републиката
Автор на статията
ДСБ
Последвайте автора

Демократи за силна България (ДСБ) предупреждават, че българската енергийна система е застрашена от партизанщината и лобистките интереси, които са превзели Националната електрическа компания (НЕК). Предприятието „Водноелектрически централи” (ВЕЦ) е водено към умишлена разруха – от една страна е спряна всякаква модернизация и това застрашава сигурността на системата, от друга - дружеството е превърнато в партийна хранилка, назначават се близки на управляващите и се гонят експертите.

МАТЕРИАЛ ЗА:
ДСБ
СПОДЕЛЕТЕ

ДСБ предупреждава, че случаят „ВЕЦ” напомня на класическа схема за обезкървяване на държавно предприятие, за да бъде разграбено на безценица. Още по-обезпокоителни са информациите за изразен икономически интерес на един от коалиционните партньори в управлението.

ДСБ настоява министър-председателят Бойко Борисов и министърът на енергетиката Теменужка Петкова да поемат лично отговорност за спасяването на „ВЕЦ” и да не допуснат пореден случай на ощетяване на българската енергетика за сметка на сигурността и джобовете на българските граждани.

Риск за сигурността:

Случаят е особено обезпокоителен, защото водноелектрическите централи изпълняват балансираща функция в енергийната система на България. При свръхпотребление или излишък на електроенергия, именно стопанисваните от предприятие „Водноелектрически централи“ ВЕЦ-ове и ПАВЕЦ обезпечават работата на АЕЦ „Козлодуй”. Надеждната и безаварийна работа на водните централи се гарантира от ежегодните планови ремонти. За 2016 г. са извършени само оглед, почистване и ревизия, но без подмяна на съществени части, залегнали в плановите ремонти. А за 2017 г. дори няма заявени материали за планови ремонти.

Съоръженията в момента работят с изтекъл експлотационен ресурс и след изчерпването му ще започнат каскадни нарушения в работата на ВЕЦ. Това води до реалния риск да бъдат изведени от експлоатация огромни балансиращи мощности, което ще застраши енергийната система на България.

Лобизъм:

Вместо да използва средства от Фонд „Козлодуй“ за рехабилитация на каскадата „Белмекен-Сестримо-Момина клисура” и ПАВЕЦ „Чаира”, в продължение на две години “НЕК” води преговори с ясно изразен лобистки характер. Сега тепърва започва открита процедура. Има реален риск средствата да не бъдат усвоени в срок и най-важната хидроенергийна мощност да бъде изкарана от строя поради авария на основни съоръжения.

Партизанщина:

Последните 3 години в предприятие „Водноелектрически централи“ се реализират основно партийни назначения на ГЕРБ и Патриотичния фронт, като системно се нарушават вътрешните правила. Структурата на предприятието беше раздута с много спомагателни звена, които да осигурят постове за партийните членове. От предприятието бяха принудени да напуснат ценни специалисти. Тези практики издават сценария:

Бъдещето на „ВЕЦ” вече е жертвано, сега остава предприятието да бъде плячкосано.

Поради това че ръководството на “НЕК” умишлено води предприятието към обезценка на активите с цел разграбване, с което създава риск за националната сигурност на България, настояваме за:

1. Оставката на изпълнителния директор на “НЕК” ЕАД;

2. Политическите партии в парламента да поемат публичен ангажимент, че активите на предприятие ВЕЦ няма да бъдат изкарвани от забранителните списъци за продажба, особено при условие на умишленото им обезценяване.