Пловдивчани, благодаря!

Йордан Иванов
6.3.2024
30.10.2023
Пловдивчани, благодаря!
Автор на статията
Йордан Иванов
Последвайте автора

За нас всеки глас означава доверие, което сме получили в аванс. И ще трябва да го оправдаем.

МАТЕРИАЛ ЗА:
Йордан Иванов
СПОДЕЛЕТЕ

Искам да ви благодаря за това, че ни подкрепихте на местните избори. За нас всеки глас означава доверие, което сме получили в аванс. И ще трябва да го оправдаем.

Благодаря на проф. Ивайло Старибратов за битката, която поведе. Той я води достойно, встрани от калната среда. Въпреки че знаеше, че кампанията и кандидатурата му бяха саботирани на много нива - от опоненти и не само, запази хладнокръвие и гледаше напред. Вярвам, че Ивайло ще запази своя път в политиката и ще даде своя дан за Пловдив.

Благодаря на всички активисти на партиите, които дадоха сърце и душа за тази кампания.  Вие сте истинското гориво за промяна и без Вас нямаше да имаме този резултат за листата и за кандидата за кмет.

Поздравления и за двамата избрани районни кметове – Тони Стойчева и Венцислава Любенова. Това е една прекрасна новина за всички нас, защото дори и бавно ГЕРБ започнаха да губят позиции в Пловдив. Аз винаги съм защитавал тезата, че стъпка по стъпка в продължение на години се постигат по-големи успехи отколкото революционни движения за три месеца. Тони, Венци, сега е време да изпълним обещанията, които давахме – за прозрачност, законност и експертност в управлението.

Моите основни изводи от кампанията:

-Пловдивчани показаха, че големите партии не са сторили всичко нужно, за да ги убедят да гласуват. От тук насетне заедно трябва да разсъждаваме върху това;

-ГЕРБ губят позиции в районите, а самият кмет е избран с по-малко гласове от Здравко Димитров. Практически политическата легитимност на Костадин Димитров е поставена в известен смисъл под въпрос, тъй като за него са гласували твърде малък процент от избирателите;

-ГЕРБ успяха успешно да скрият кандидата си за кмет, за да не се демитологизира фейсбук образът на Костадин Димитров, който е граден 12 години. Успешно го скриха и той не даде отговори за най-големите скандали в града – панаира, зелените площи до гребната база, транспортния проект, разпродажбата на общинска собственост и т.н. Страхувам се, че пловдивчани ще бъдат много тежко разочаровани, когато видят реалните действия на избрания за кмет на Пловдив;

-От тук насетне новият кмет на Пловдив има една основна политическа задача – да се еманципира от лидера на ГЕРБ в сянка – Иван Тотев. Той ще получи, сигурен съм, политическа подкрепа от съветниците на Коалиция "Продължаваме Промяната - Демократична България", когато реши, че може да обърне гръб на всички порочни практики, които политическото ръководство на партия ГЕРБ в Пловдив провеждаше. Зад образа на Димитров днес стои сянката на Тотев. Дали кметът на Пловдив ще има смелостта и доблестта да покаже ново смело лидерство или ще бъде поредният назначен, а не избран кмет – зависи изцяло от него.