Пореден пловдивски резил - дариха панаира на Гергов

Йордан Иванов
6.11.2020
13.4.2017
Пореден пловдивски резил - дариха панаира на Гергов
Автор на статията
Йордан Иванов
Последвайте автора

След днес, 13.04.2017 г., когато общински съвет дари окончателно Панаира на Гергов, в гр. Пловдив имаме изцяло нова политическа ситуация. Не искам да изливам емоцията си в тази статия, защото гневът и погнусата ми от този корумпиран политически елит са твърде силни, за да ги представям пред хората. Аз вярвам, че политиците трябва да говорим за обществения интерес и политически възможното, а не просто да се възмущаваме и споделяме недоволството си. Затова разговорът ни днес е за новата политическа ситуация в града и перспективите пред нас:

МАТЕРИАЛ ЗА:
Йордан Иванов
СПОДЕЛЕТЕ

Традиционните търговци на гласа си
„Групата на Титюците“ и тази на „боклукчиите“ са повече от ясни. Те са близки до всяка власт, до всеки кмет и винаги са на трапезата, търгувайки своите гласове в зала. Има и една друга категория общински съветници, които ту са близо до властта, ту се правят на опозиционери. Но тези две групи ги има във всяка община в България. Първите са проблем на българските институции, които са позволили да съществуват политически партии, основани на мрежа за купуване на гласове и изцяло корпоративен вот, а вторите са проблем на нисък морал и отсъствието на каквито и да е било ценности. И двете групи, разбира се, подкрепиха решението пловдивския панаир да бъде дарен на Гергов.

Проблемите днес са други и са отвъд горните две категории съветници. Те са изцяло политически. Първият касае Тотев, вторият всички пловдивчани.

Проблем 1 – Тотев се самоуби политически
Кметът на Пловдив Иван Тотев никога не е бил обединителна, честна фигура. Той винаги е бил символ на разделението и измамата. Както вътре в партията си, така и отвъд нея (в управлението на града) - Когато започнете от арогантната далавера с транспортния проект (още не работят както трябва таблата, а парите са платени), минете през обидата към хиляди лекари в града (нарече докторите на Пловдив „политически бебета), и свършите с измамите около зоокъта и колодрума. Той никога не успя да обедини учители, лекари, бизнес, млади хора. Със сигурност успя да прекара няколко големи далавери от ранга на горепосочените проекти. Дали е имало проект без корупция – аз не зная.
Работата ми като политик предполага да търся пропуски и да признавам позитивите. И тук следва да призная, че до днешната сесия имаше капчица надежда, че Тотев можеше да остане като единственият кмет на Пловдив (дори и крадлив) в най-новата история на града, за който да кажем, че не е работил откровено и явно за Гергов. До днешната сесия, обаче. Днес лидерът на ГЕРБ, Иван Тотев, по поръчка вероятно на началника си Борисов, излезе и пламенно защити Георги Гергов и даряването на пловдивския панаир в ръцете му. Дали е било под натиск от прокуратура, дали е било под партиен натиск от началника му Борисов, пловдивчани не ни интересува. Ако имаш политическо мъжество, трябва да се опълчиш на този натиск (най-малкото като го признаеш). В противен случай – стой си в хотела и не ставай отново кмет. След днес, едно е сигурно – Тотев приключи като политик. Ако има някой в този град, който да реагира остро и да не спира да се бори с Гергов, това е обществото на Пловдив. Пловдивчани не са прощавали на нито един пловдивски кмет, който се е продал на олигархията – Спас Гърневски е в политическото небитие, Иван Чомаков също, а Славчо Атанасов, вероятно няма да вземе и половината от резултата си на следващите местни избори. Пловдивчани няма да простят и на Тотев. Той ще понесе отговорност за продажното си поведение и доколкото на никой няма да му дреме съвсем скоро за Кмета Тотев, погледнато през мъдростта на реакцията на пловдивските избиратели, наистина е добра новина, че Пловдив винаги реагира много мощно срещу един червен олигарх и наказва всеки, който му се е продал.

Проблем 2 – В ОбС Пловдив има ново мнозинство Тотев – Гергов (икономическа коалиция ГЕРБ и БСП)
Новото икономическо мнозинство в ОбС Пловдив е между ГЕРБ и БСП. Те заедно решиха да дадат пловдивския панаир на Гергов. Тук обективният прочит на ситуацията следва да подчертаем, че в БСП имаше смел общински съветник, който гласува против. Това е Иван Петков. Дори патриотите в Пловдив нямаха смелостта да го направят и се въздържаха.
От тук насетне пловдивският общински съвет се управлява в коалиция между ГЕРБ и БСП и който и да Ви обяснява обратното, винаги можете да дадете пример с тази най-скандална сделка, с която ще бъде запомнен Кмета Тотев.

Перспективата  - мощен опозиционен блок против коалицията Гергов - Тотев
Перспективата е повече от ясна. До края на 2017 г.  в гр. Пловдив трябва да се формира опозиционен блок, който да се противопостави на Коалицията Гергов – Тотев. Този опозиционен блок няма да излезе и от патриотите, защото те днес нямаха смелостта да се противопоставят на тази свинска сделка. Той ще произлезе от хора, които са се доказали като честни и почтени, не са били никога в управлението на Тотев, не са се предали на Гергов и са готови да отстояват интересите на пловдивчани. Необходимо е мощно, ново обединение на местно ниво на почтени партии и неправителствени организации, което да измъкне града от захвата на мутренската групировка, харизала панаира ни на местната олигархия. И да, това обединение ще смаже през 2019 г. корумпирания политически елит в Нашият Пловдив!