Поредната завладяна институция - КСБ (Камарата на Строителите)

Йордан Иванов
2.12.2021
24.10.2018
Поредната завладяна институция - КСБ (Камарата на Строителите)
Автор на статията
Йордан Иванов
Последвайте автора

Преди близо половин година една новина мина незабелязана в българските медии. Новината, че близкия до Пеевски бизнесмен, Илиян Терзиев, оглави Камарата на строителите в България. За изпълнителен директор бе инсталиран Мирослав Мазнев, бивш зам.-министър на МРРБ от времето на Орешарски, който бе и служител на Главболгарстрой. А предходният председател, Светослав Глосов, който подаде оставка като шеф на КСБ, стана шеф на АПИ и съветник на Министъра на МРРБ. Нека опростя, защото стана сложно – февруари действащият председател на КСБ става съветник на ГЕРБ и подава оставка като, като получава поста шеф на АПИ, а неговият заместник, който е приближен до Пеевски, оглавява КСБ, като инсталира за изп. Директор човек на Орешарски.

МАТЕРИАЛ ЗА:
Йордан Иванов
СПОДЕЛЕТЕ

НОВИНАТА, КОЯТО НЕ ЧУХМЕ 

Преди близо половин година една новина мина незабелязана в българските медии. Новината, че близкия до Пеевски бизнесмен, Илиян Терзиев, оглави Камарата на строителите в България. 
За изпълнителен директор бе инсталиран Мирослав Мазнев, бивш зам.-министър на МРРБ от времето на Орешарски, който бе и служител на Главболгарстрой. А предходният председател, Светослав Глосов, който подаде оставка като шеф на КСБ, стана шеф на АПИ и съветник на Министъра на МРРБ. Нека опростя, защото стана сложно – февруари действащият председател на КСБ става съветник на ГЕРБ и подава оставка като, като получава поста шеф на АПИ, а неговият заместник, който е приближен до Пеевски, оглавява КСБ, като инсталира за изп. Директор човек на Орешарски. 
Днес двама достойни заместници на председателя в КСБ са представител на Главболгарстрой Холдинг – Калин Пешов,  и ДЖИ ПИ ГРУП ООД – Владимир Житенски.
Разбира се в управителния съвет има представители на Водстрой 98 и Трейс Груп Холд, съответно Велико Желев и Мирослав Манолов.ИКОНОМИЧЕСКА КОАЛИЦИЯ ПРЕВЗЕ КСБ
Това е поредната важна позиция в обществените отношения, която непочтеният бизнес, заедно с властта в България превзе. Никой не следва да има съмнения, че икономическата коалиция ГЕРБ – БСП превзе Камара на строителите в България в името на това тя да удовлетворява интересите на шепа хора. Ще питате защо? Ами много просто. По данни на mediapool сегашният председател на УС е собственик на строителна компания, която нашумя покрай приватизацията на „Техноекспортстрой“ за 51 млн. лв. с кредит от фалиралата в последствие КТБ. После прехвърля фирмата на панамска офшорка. По-късно през тази офшорка бе проведена една от големите атаки на депутат от ДПС към КТБ. Тези публични факти по безспорен начин обясняват обстоятелството как хората на ДПС и БСП са се увъртяли в зависимости с хората на ГЕРБ. 
Цинично-комичното в прехвърлянето на офшорката е, че в устава на КСБ цел №1 е „идентифициране и прозрачност на дейността на лицата, извършващи строителство“. А сегашното ръководство на КСБ е замесено с офшорки.  

БРАНШОВИЯТ, ОБЩЕСТВЕН ПРОБЛЕМ 

Браншовите организации играят огромна роля в защитата на частната инициатива и частния интерес. Те никога не могат да бъдат докрай справедливи в позициите си, тъй като бранят едностранчиво интереса само на една общност, но са поразително важен субект в обществените отношения, тъй като допринасят за баланса им. Браншовите организации представляват интересите на предприемчива част от нацията. Предприемчива дотолкова, че можем убедено да твърдим, че спомага сериозно за развитието и прогреса на икономиката ни. 
Съюзяването на предприемачите винаги е добра новина за една демокрация, тъй като частника има безпогрешен инстинкт за нещо, което в момента в България е силно застрашено, а именно „защитата на частната собственост“. Освен инстинкт, има глас и сила, за да изрича тези проблеми пред властта.ДА ЗАШИЕМ УСТАТА НА БЪЛГАРСКИЯ СТРОИТЕЛ  В РЕГИОНИТЕ

Камара на строителите в България е една идея по-важна структура, тъй като тя има членове на територията на цялата Република. Нейни представители се намират във всяка една българска община, където управляват почти винаги местни феодали, достойни представителите на икономическата коалиция ГЕРБ – БСП. Собствениците на малки и средни строителни компании могат да бъдат изходна точка и опора на стотици други български предприемачи, които биват репресирани безнаказано на територията на българските региони – там, където властват беззаконие и правилата единствено на местните олигарси. И властта знае това. Страх я е от това. Затова и превзеха апаратно КСБ, за да може единственият глас, от който може да бъде изречено „корупцията в строителството убива“, да бъде заглушен.  
Превземането на камарата се случва и в момента. Веднъж то стана факт чрез овладяването на националното лидерство. И втори път чрез обсъждани в момента промени в устава, които целят централизация и пълно орязване на правомощията на регионалните структури. Погледнато в перспективата на няколко години, промените в устава ще се окажат фалшиви и със сигурност неработещи за бранша. Залите ще продължават да опустяват и доверието в КСБ ще продължи да се руши, защото централизацията и едноличното управление на финансите от жълтите павета са основна политика в КСБ от години насам.  Сегашното ръководство успешно я затвърждава

ТРАНСПОРТНИЯТ СЕКТОР БЕШЕ МЪДЪР 

Със сигурност помните поредната гениална идея на властта да създаде транспортна камара. Целите на това мероприятие се криеха буквално в предишния абзац на настоящата статия. Тогава транспортният бранш имаше разума да се противопостави на властта като каза, че „не иска да се превръща в КСБ“. И бяха прави. И се пребориха. И от днешна гледна точка не сбъркаха.

КСБ КАТО ОФИЦИОЗ И ПРОПАГАНДНА МАШИНА 

По темата имаме три нагледни примера:
Своге. Помните ли трагедията край Своге, заради която си отидоха трима министри? Разбира се, че няма как да я забравите. Тогава цялата нация видя нагледно, че заради корупция в сферата на обществените поръчки загиват стотици хора по пътищата всяка година. Президентът Радев не остана назад и реши и той да изповяда тая теза като изпрати до медиите декларация по този повод. Това, че Радев се е опитал да яхне една вълна на гражданско недоволство, не е изненада – той прави това неуспешно през целия си мандат до момента. Изненадата е другаде. И тя се крие в това, че КСБ излезе в откровена атака на Президента Радев. Забележете – КСБ не излезе да каже, че от строителство много се краде и се правят некачествени пътища, а застана в защита на властта, като оплю президентската институция. Президентът на Републиката има множество причини да бъде атакуван, и все основателни, но КСБ решиха да му скочат досущ като политически субект, когато управлението на ГЕРБ търпеше сериозни негативи. Ето и конкретната декларация на ръководството на Камарата: https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/08/31/3304600...Ремонтът на Графа. Ако може някой да ми обясни как е възможно строителната камара да мълчи най-срамно и да не осъди като браншова организация извършените строителни работи от свой член на центъра на една европейска столица? Това е страшно, тъй като премълчаването на откровената злоупотреба с публични средства, е ужасяващ сигнал към почтените членове на КСБ в страната. В такива моменти получаваш ясен отговор за себе си защо недоверието гражданите към строителите и на строителния бранш към камарата расте.

Вътрешната пропаганда. В строителния бранш в страната са заети над 200 000 човека. Те видимо са обект на пропаганда, предвид факта че на 15.10.2018 г. в 16:17 от официалния имейл на Камарата на строителите в България се разпраща имейл съобщение до всички регионални структури с прикачен файл сканирана статия във вестник Труд, в която се плюе по Демократична България и „Бивол“. Едновременно с това в статията има пламенна защита тримата министри, които подадоха оставка, защита на Джи Пи Груп и разбира се защита на перфектно извършеният ремонт на Графа. Не твърдя, че това е нещо секретно – в. Труд е направил публична поредната политическа лъжа. Тук драмата е, че ръководството на КСБ разпространява тази лъжа в подкрепа на правителството чрез официалните комуникационни канали на организацията.

ЗА БЪДЕЩЕТО НА КСБ 

Съставът на заетите в УС на КСБ остава усещане най-малко за хора със съмнителна репутация. Днес всички сме с усещането, че Камарата функционира като партиен клуб на ГЕРБ, бранещ големите строителни компании в страната. Кратък, незадълбочен анализ по безспорен начин свидетелства за отлива на българският строител от Камарата. Тези хора могат да бъдат върнати обратно най-малко след като се направи следното:

- Оставка на сегашното ръководство и избор на нов управителен съвет, който да признае грешките направени до тук. КСБ следва да избере ново ръководство, което да направи трезва оценка на състоянието на организацията. Трезва оценка на това, че нито една браншова организация не може да бъде официоз на властта. Трезва оценка за това, че една браншова организация съществува само и единствено заради волята и очакването на нейните членове  някой да брани интереса им. 

- Децентрализация на КСБ – Управителния съвет следва да осъзнае, че той олицетворява интереса на целият бранш, а не на големите фирми на жълтите павета. Български строителен бизнес има и в българските региони. Тази оценка би била искрена само тогава, когато се дадат правомощия и финанси на местните структури да управляват както сметнат за справедливо собствените си средства.

- Премахване на апаратните хватки, които затрудняват участието във вземането на решения – в момента в КСБ се налагат административни пречки за участие на нейните членове в органите на партията. Следва Камарата да започне да стимулира гражданското участие във вземането на решенията, а не да го избягва умишлено чрез административни спънки. Тези гнусни партийни номера отблъскват почтеният български предприемач.
- Обществена подкрепа за свободните строителни предприемачи, които търсят промяна - Vires unitae agunt!