"Премиерът в сянка" Румен Радев с действия "на ръба на демокрацията"

Йордан Иванов
2.12.2021
29.5.2023
"Премиерът в сянка" Румен Радев с действия "на ръба на демокрацията"
Автор на статията
Йордан Иванов
Последвайте автора

Президентът на Република България следва да има за цел съставяне на редовно правителство на държавата. За пети пореден път Румен Радев обаче доказва недвусмислено, че има за цел точно обратното

МАТЕРИАЛ ЗА:
Йордан Иванов
СПОДЕЛЕТЕ

Не може и не трябва публичният дебат за бъдещето на България да бъде воден от компромати и записи. Днес Румен Радев при връчването на втори мандат за съставяне на кабинет пя в хора на "Възраждане". Действията са му далеч отвъд конституционната му роля и на ръба на демократичните стандарти. Румен Радев с думите си окончателно вкара президентството като неприкрит политически играч в дестабилизацията на политическата обстановка в страната.

Президентът на Република България следва да има за цел съставяне на редовно правителство на държавата. За пети пореден път Румен Радев доказва недвусмислено, че има за цел точно обратното.

След четири парламентарни избора поред той хвърляше последните мандати за съставяне на правителство в коша, давайки ги по свой избор на БСП, като в два от тези случаи  коалиция "Демократична България" имаше реален шанс за съставяне на правителство, за което имаше публични недвусмислени заявки от други партии. Но президентът реши да провали тези шансове, в разрез с духа на Конституцията, предпочитайки БСП - макар да беше ясно, че социалистическата партия няма да може да състави правителство.

На петия път, а именно в действащото 49 НС, бе постигнато разбирателство за кабинет, но Румен Радев реши да изчака с връчването на втория мандат, докато се влошат разговорите между политическите партии. В момента, в който това се случи, президентът връчи незабавно мандата в опит отново да го провали.

Конституционната роля на президента е да положи всички усилия за съставяне на правителство. Какво означава това днес? Означава, че когато има публични знаци за постигнат напредък в преговорите, следва да връчи мандат, а когато има знаци за обратното, да изчака постигането на някакво разбирателство като задържи мандата. Вместо това президентската институция търси, и недай си Боже създава, цепнатини в диалога между политическите формации.

Защо прави всичко това? За да запази едноличната си власт. Всяка власт, която реди министри с подпис, е “султанска”. Всяка власт, която не подлежи на контрол от Народно събрание в парламентарна република, се извращава. В настоящата международна политическа обстановка, когато България трябва да заема ясни позиции дали иска да принадлежи към свободните европейски народи, когато българският национален интерес е пътят към Шенген и Еврозоната, оставянето на властта в ръцете на премиера в сянка Румен Радев, е меко казано опасно за държавата.

Най-страшното от всичко това е, че тези действия на президента са „на ръба на демокрацията“ - само и само да запази кабинета, в който той лично кадрува.