Промени за по-голяма прозрачност в местната власт

Йордан Иванов
6.3.2024
26.9.2023
Промени за по-голяма прозрачност в местната власт
Автор на статията
Йордан Иванов
Последвайте автора

Винаги съм вярвал, че будното гражданско общество е признак за развита и демократична държава, затова вкарваме промени в ЗМСМА, които да изсветлят местната власт

МАТЕРИАЛ ЗА:
Йордан Иванов
СПОДЕЛЕТЕ

Преди 4 години поведохме и спечелихме битка за изсветляване работата на Пловдивския общински съвет, за да може пловдивчани да бъдат по-осведомени какво се случва в града и да упражняват контрол върху местната власт.

Днес предприехме стъпка към по-голяма прозрачност за всяка една община с  реформа, която приехме на първо четене. На практика тези промени ще повишат гражданския контрол над общинските съвети чрез публичност. След приемането на промените и на второ четене ще можем лесно и отблизо да следим работата на местната власт не само в Пловдив, а и в цялата държава.

- Следим заседанията на всички общински съвети в страната - защото те ще се излъчват на живо в интернет страниците на общините.

-Ще знаем как гласуват общинските съветници, на които сме дали доверието си. Всяко гласуване на всеки общински съветник по всеки въпрос ще бъде публично.

-Ще можем да се информираме какво ще се гласува на всяка предстояща сесия на Общинския съвет. Достъпни за гражданите ще са и документите към предложенията за решения. Сега тези материали не са публични - достъп до тях имат само общинските съветници.

- В регистър ще можем да виждаме въпросите, които постъпват към кметската администрация, както и отговорите на тях.

Тук ще ви държа информирани, когато бъдат приети промените и на второ четене.