Първо официално питане към кмета в общински съвет

Йордан Иванов
6.11.2020
13.11.2019
Първо официално питане към кмета в общински съвет
Автор на статията
Йордан Иванов
Последвайте автора

Днес депозирах първото ми официално питане към кмета в качеството ми на общински съветник за това кой е приел работата за свършена по договора за транспортния проект и какво счита да прави кмета по отношение на функционирането му. Правя го незабавно докато още текат празненства, клетви, церемонии и назначения, защото искам да дам смисъл именно на онзи процес по оста "дадено обещание - подкрепа чрез гласуване - свършена работа". Дадохме дума на пловдивчани и я спазваме.

МАТЕРИАЛ ЗА:
Йордан Иванов
СПОДЕЛЕТЕ

Правото на пловдивчани да знаят и задължението на кмета да отговори?
Ние полагаме от години последователно политически усилия за разкриване на документите около транспортния проект. Водихме и водим дела. Постигаме частични успехи. Разкрихме окончателния доклад на фирмата изпълнител. Ангажирахме с тази тема всички политически партии в града, което е добрата новина. В т.ч. действащият кмет на Пловдив в хода на кампанията даде обещание пред пловдивчани за прозрачност на документите. Пловдивчани имат право да знаят как с техните пари е платена работа, която не е свършена. Имат право и да знаят кой е подписал документите, защото именно там стои въпросът с отговорността.
Да, пловдивчани имаме право да знаем, а кметът е задължен да отговори, защото:
1. Е обещал на пловдивчани прозрачност, ново управление на Пловдив и разкриване на документите.
2. Е запитан официално от общински съветник. Да, зная, че кметът може и да мълчи и да не даде отговор като наруши правилника за работа на ОбС, но това означава, че още на старта имаме повторение на "модела на управление Иван Тотев".

Г-н Димитров, нека заедно разкрием документите за транспортния проект и предприемем стъпки към ангажиране на отговорност на фирмата изпълнител, за да може системата да заработи.

Да, сега когато Демократична България е в общински съвет всичко може да стане публично още на първото заседание и да приключат нашите съдебните битки, което ще бъде добър знак към пловдивчани. Ако не разкриете документите, г-н Димитров, нека е ясно - ние ще осветлим истината в българския съд.

Очаквам Вашия отговор на първото редовно заседание на общински съвет.

Ето пълния текст на питането към кмета: