Регулаторите трябва да са оръжие на слабите срещу непочтените

Йордан Иванов
2.12.2021
21.8.2018
Регулаторите трябва да са оръжие на слабите срещу непочтените
Автор на статията
Йордан Иванов
Последвайте автора

Зад поредицата от огромни корупционни скандали в страната стоят причини, между които можем категорично да поставим знак за равенство - от покровителстването от страна на КЗК на олигарси в страната, през огромната измама КТБ, която банковия надзор проспа, до последния скандал със застрахователна компания. Тези скандали са предизвикани от простия факт, че българските институции са практически превзети от хора с тежки лобистки интереси. В същото време властта не прави нищо по въпроса, за да промени това.

МАТЕРИАЛ ЗА:
Йордан Иванов
СПОДЕЛЕТЕ

Тези скандали(изброени по-горе) са възможни поради една единствена причина. Нямаме независими регулатори. И не, не казвам, че държавата трябва да е всевластна и да узурпира всички обществени процеси. Напротив - аз съм последователен застъпник на тезата, че всеядността на централната власт руши безпогрешно развитието на Републиката ни. Както и от географско гледна точка(българските региони), така и от институционално и общностно гледище.

НО

Каквато и да е е ролята на държавата(силна или слаба), регулаторите са онези ОСОБЕНО ВАЖНИ звезна, които трябва да работят радикално в конкретни случаи, без медиен шум и помпозност --> а не да дават шумни пресконференции, на които прикриват скандали.
Те трябва да бъдат безпардонни и при най-малка индикация за погазването на обществения интерес, както е със случая Олимпик и КТБ --> а не да имат възможността да мълчат, когато им разпоредят партийни шефове.
Те следва да имат ясни, неподлежащи на тълкуване, сериозни правомощия в конкретни хипотези --> а не само сериозни правомощия, които могат да бъдат използвани за нечисти цели.

ЗАЩО Е ВАЖНО ВСИЧКО ТОВА?

Защото така структурирани регулаторите, те се явяват партийни бутони за управление на държавата.
От една страна, партиите, които са се превърнали в бюра по труда, използват регулаторите, за да поставят там верни партийци, способни да изпълняват политически поръчки.
От друга страна, регулаторите днес в България са с така разписани правомощия, че прикриват безнаказно кални афери, покровителстват едрия бизнес, и вероятно най-страшното от всичко - могат да те смажат икономически и да ти разграбят бизнеса само за няколко месеца.

Тези структури(КЗК, КЗП, КФН, Банковия надзор) са от ключова важност за управлението на страната и те не трябва да работят като бюро услуги за шепа хора, а като защитници на конкуренцията и потребители в страната. Те трябва да бъдат оръжие на слабите срещу непочтените. Битката за независимостта на тези институции, е битка за свободна от лобизъм бизнес среда, просперираща икономика и сигурност за почтените граждани.