Регулаторите трябва да са оръжие на слабите срещу непочтените

Йордан Иванов
2.12.2021
21.8.2018
Автор на статията
Йордан Иванов
Последвайте автора

Зад поредицата от огромни корупционни скандали в страната стоят причини, между които можем категорично да поставим знак за равенство - от покровителстването от страна на КЗК на олигарси в страната, през огромната измама КТБ, която банковия надзор проспа, до последния скандал със застрахователна компания. Тези скандали са предизвикани от простия факт, че българските институции са практически превзети от хора с тежки лобистки интереси. В същото време властта не прави нищо по въпроса, за да промени това.

МАТЕРИАЛ ЗА:
Йордан Иванов
СПОДЕЛЕТЕ

Тези скандали(изброени по-горе) са възможни поради една единствена причина. Нямаме независими регулатори. И не, не казвам, че държавата трябва да е всевластна и да узурпира всички обществени процеси. Напротив - аз съм последователен застъпник на тезата, че всеядността на централната власт руши безпогрешно развитието на Републиката ни. Както и от географско гледна точка(българските региони), така и от институционално и общностно гледище.

НО

Каквато и да е е ролята на държавата(силна или слаба), регулаторите са онези ОСОБЕНО ВАЖНИ звезна, които трябва да работят радикално в конкретни случаи, без медиен шум и помпозност --> а не да дават шумни пресконференции, на които прикриват скандали.
Те трябва да бъдат безпардонни и при най-малка индикация за погазването на обществения интерес, както е със случая Олимпик и КТБ --> а не да имат възможността да мълчат, когато им разпоредят партийни шефове.
Те следва да имат ясни, неподлежащи на тълкуване, сериозни правомощия в конкретни хипотези --> а не само сериозни правомощия, които могат да бъдат използвани за нечисти цели.

ЗАЩО Е ВАЖНО ВСИЧКО ТОВА?

Защото така структурирани регулаторите, те се явяват партийни бутони за управление на държавата.
От една страна, партиите, които са се превърнали в бюра по труда, използват регулаторите, за да поставят там верни партийци, способни да изпълняват политически поръчки.
От друга страна, регулаторите днес в България са с така разписани правомощия, че прикриват безнаказно кални афери, покровителстват едрия бизнес, и вероятно най-страшното от всичко - могат да те смажат икономически и да ти разграбят бизнеса само за няколко месеца.

Тези структури(КЗК, КЗП, КФН, Банковия надзор) са от ключова важност за управлението на страната и те не трябва да работят като бюро услуги за шепа хора, а като защитници на конкуренцията и потребители в страната. Те трябва да бъдат оръжие на слабите срещу непочтените. Битката за независимостта на тези институции, е битка за свободна от лобизъм бизнес среда, просперираща икономика и сигурност за почтените граждани.