Спрелият пътен ремонт край Храбрино - "видим резултат" от "инхаус" процедурите

Йордан Иванов
6.3.2024
5.4.2022
Спрелият пътен ремонт край Храбрино - "видим резултат" от "инхаус" процедурите
Автор на статията
Йордан Иванов
Последвайте автора

Не съм изненадан, че след като в петък повдигнах въпроси около поисканите от държавата 10 млн. лв. за ремонт на Белодробната болница на Кудоглу, която е собственост на община Пловдив, опитът за атака от кмета на града Здравко Димитров - Зико не закъсня.

МАТЕРИАЛ ЗА:
Йордан Иванов
СПОДЕЛЕТЕ

Кметът Здравко Димитров ме попита задочно защо е спрян ремонтът на пътя край Храбрино, където трябва да се укрепва свлачище.

Когато ми задават въпроси, се старая да давам отговори - първо, защото те засягат гражданите на областта. И второ - защото диалогът между институциите е важен.

Ето какво до момента показва проверката на случая с укрепването на свлачището край Храбрино:

"Укрепване на свлачище на републикански път III-862 „Първенец- Лилково“ при км 8+100 и км 8+500" - това е официалното име на ремонта на пътя. Той е възложен по времето на ГЕРБ по "любимата" процедура "инхаус" - от Агенция "Пътна инфраструктура" на държавната фирма "Автомагистрали". Не тя обаче е реалният строител, работата е прехвърлена на частни фирми - отново чрез любимия начин за заобикаляне на Закона за обществените поръчки от времето на ГЕРБ.

Работата по пътя, започната през есента на 2021 г. със срок за завършване на ремонта от 4 месеца, е временно преустановена заради зимните метеорологични условия. Ремонтът е трябвало да продължи от началото на април. Уви, "Автомагистрали" ЕАД точно преди това подава до Агенция "Пътна инфраструктура" информация, че фирмата изпълнител има претенции за по-високи цени. И отказва да продължи строителните работи, докато не получи повече пари.

Това е положението, а Здравко Димитров не знам от какво се изненадва - "инхаус" процедурите бяха на мода, когато управлява ГЕРБ. Последиците обаче са дългосрочни.

Историята по-назад във времето също е интересна.

През 2019 г. правителството на Бойко Борисов отпуска над  430 млн. лв. за укрепване на свлачища и срутища. През 2021 г. става ясно, че "Автомагистрали" е раздала 188 млн. лв. аванси на 25 фирми за укрепване на 84 свлачища в страната. Авансите са платени много преди да има издадени разрешения за строеж за въпросните обекти.

От публичен одитен доклад на Сметната палата на дейността на "Автомагистрали" ЕАД за периода 2016-2020 г. научаваме, че договор с предмет "Предоставяне за временно и възмездно ползване на транспортни средства, строителна механизация, оборудване, и доставка на материали и изделия за обект No 2 „Укрепване на свлачище на републикански път III-862 „Първенец- Лилково“ при км 8+100 и км 8+500 с идентификационен No PDV 26.77373-03“ е сключен още на 17 декември 2019 г. Стойността му е 1,75 млн. лв., а до края на 2020 г. по него са изплатени над 781 000 лв.

Ремонтът на въпросния участък край Храбрино, който сега е спрян, защото изпълнителят настоява за оскъпяване, започва през октомври 2021 г., а разрешението за строеж е от юли 2021 г.

Все още се изяснява дали има друг сключен договор.

В рамките на 1 ден проверката стигна дотук. Но ще продължи - защото ремонтът на пътя и укрепването на свлачището са важни за гражданите. Важно е и да се знае предисторията на всеки казус, защото това е отправна точка за бъдещите решения.

Дали ще се осигури още финансов ресурс - под натиска на избраните фирми след "инхаус" процедурите, чиито - ще решат МРРБ и подопечните му структури възложители, защото е в техните правомощия.  

Надявам се и кметът Здравко Димитров да е удволетворен от отговорите дотук. Очаквам и аз да получа отговори на поставените въпроси за бъдещето на Белодробната болница на Кудоглу - тъй като община Пловдив иска държавно финансиране за ремонта на общинската собственост, при това не за първи път, но в Плана за интегрирано развитие на град Пловдив е заложен друг проект за сградата, различен от мотивите за държавно финансиране, заявени напоследък.