Тежкият захват на една клика в града под тепетата

Йордан Иванов
6.3.2024
2.9.2015
Тежкият захват на една клика в града под тепетата
Автор на статията
Йордан Иванов
Последвайте автора

снимка: блог ТримонциумВероятно във всички градове в страната се забелязват тежко срастване на партийната върхущка с икономическите кръгове, репресия на управляващите върху бизнеса, а и обратното. Та то е особено видимо на национално ниво, а какво остава на местно. Едно за мен е сигурно - един ден промяната в страната ни ще започне с малки победи на малките места. Но, за съжаление, гнусното поведение на партиите по места бива диктувано и косвено одобрявано, като се дават от националните политици непрестанно нишани, свидетелстващи за липса на каквато и да е етика и морал в управлението на страната. Тогава кметовете и местните лидери се питат защо при мен да бъде обратното?

МАТЕРИАЛ ЗА:
Йордан Иванов
СПОДЕЛЕТЕ

Малко са кътчетата в България, в които процесите се различават от гореописаната ситуация. В града под тепетата ситуацията е не по-малко отчайваща за пловдивчани. С какво конкретно ситуацията в Пловдив е по-различна от другите сходни по размер градове в страната?

1. Различният профил на управляващите:

ПП "ГЕРБ" имат ясно видим модел за явяване на местните избори. В големите градове издигат, без изключение, действащите кметовете. Предвид политическия PR, който ГЕРБ водят от  началото на мандата на Борисов като кмет на София, това в политически аспект е безусловно правилен ход. Имаме някакъв кмет, който в добрия случай е открил един нецелесъобразен грандомански проект от рода на спортна зала, няколко километра градска пътна мрежа и не повече от 2-3 повдигнати пешеходни пътеки. А и да не е направил първите две неща от предходното изречение, това не е важно. Защото пловдивчани, варненци, заралии, софиянци и т.н. гласуват за Борисов. Грешка, простете ме, за медийния образ на Борисов. И както знаем че в България може да съществуват само лидерски партии, тук категорично стигаме до подкрепата на Борисов към местните лидери и действащите кметове.  Ето тук е голямата разлика на Пловдив с другите сходни по мащаб градове. Видимо е, че Тотев няма подкрепата на Борисов. Индикациите са много, а ето и част от тях, случили се само в рамките на няколко месеца:

- Борисов не дойде на откриването на модерния Технологичен ценър за спешна медицина към МУ Пловдив, въпреки че бе обещал;

- При условие че всички знаем обичта на Борисов към лентичките, можем да си представим какво е настроението му към градоначалника на Пловдив, щом не дойде да открие проекта за фонтаните в Пловдив на стойност 11 милиона лева. Самолета му в Брюксел бил закъснял. Да не забравим отново, че той потвърди, че ще присъства;

- 2 седмици преди откриването на колодрума с приятели си говорихме шеговито дали няма да се случи отново нещо със самолета на Борисов в деня на откриване на спортната зала. Е, дали беше истина това с колесника или не, няма как да знаем, въпреки че беше особено странно как самолета е разходил горивото, заредно да му стигне до Пловдив, над морето за 10-тина минути, но нека не влизаме в конспирации сега. Важни са отново 2 неща - Борисов е жив и здрав след инцидента и отново го нямаше на значимо за ГЕРБ събитие в Пловдив;

- Да не забравяме и директното изказване на Борисов в сутрешния блок по "НОВА", когато отговори на интервюиращия за ситуацията в Пловдив по следния начин: "За Пловдив питайте Цветанов". Т.е. безспорно Цветанов подкрепя Тотев и покровителства структурата на ГЕРБ в града. Борисов го призна съвсем ясно;

- И не на последно място по ред не трябва да забравяме речта на Тотев при откриването на спортната зала. Това пламенно-благодарствено излияние с остри нотки на величие към премиера, допълнено с огромна доза сигурност(два пъти го повтори), че "Той в момента ни гледа по BNT HD" говори за последна предизборна молба за подкрепа... За така важната подкрепа от премиера към всеки един действащ кмет на ГЕРБ;

- После премиерът обеща, че ще дойде да види във вторник, 01.09.2015 г., фонтаните и колодрума, но отново не го направи. Последното му обещание е, че ще дойде в четвъртък, а цялата местна власт е изключително треперлива дали това ще се случи;

Това е първата причина, която прави Тотев различен от другите кандидати за кметове на ГЕРБ по големите градове.

Втората причина е върховната глупост и тотална липса на управленска адекватност, която допусна ОбС Пловдив в последния мандат. А именно прекомерното завишаване на данъците в града. Аз наистина не разбирам как е възможно да си помислиш, че като вдигнеш данъците, ще повишиш приходите. Единственото нещо, което правиш, е да удариш бизнеса и гражданите. И то на всичкото отгоре не си помагаш като повишаваш приходите, а напротив – запазваш ги, като се увеличава задлъжнялостта на данъкоплатците.

Третата причина, която прави управляващите в Пловдив различни, е управлението на ГЕРБ Пловдив в ОбС с ДПС и с всякакви други политически единици, с които можеш да управляваш без да разписваш политически ангажименти, да не са ти явен партньор, а да ги ползваш на принципа на "търговските мнозинства". Това може би е една от най-тежките язви на ОбС Пловдив. Някакви хора на изборна длъжност непрестанно се търгуват, а на управляващите им е много удобно да работят с тях, защото те са с чисто икономически интереси и не се вълнуват от никакви местни политики. Дори не си позволявам да използвам думи от рода на “силно местно самоуправление" и “политики в интерес на хората".

2. Удобният политически враг в лицето на БСП:

Социално отговорния лидер на БСП Пловдив, мислещ за пенсиите, бедните и всякакви други леви популистки послания държи капиите в гр. Пловдив от както тук демокрацията  съществува. Държи и панаира под тепетата, и къщите по тепетата. И нито Славчо, нито Тотев имат/ха намерения те да бъдат върнати на пловдивчани. А Чомаков особено много му помогна да се случи всичко, което Гергов искаше. Няма да се връщам още назад към Гърневски, който преди 4 години се отрече от избирателите си и сега е говорител на управляващите в ОбС, защото рискувам да чуя поредната му порция многословно каканижене, целяща подкрепа към статуквото на Пловдив.

По-горе казвам "удобен политически враг", защото БСП направи поредния "самопожертвователен изборен пирует", издигайки олигарха Гергов, който води до следните обстоятелства:

- БСП Пловдив ще изгуби още от гласоподавателите си, но не и Гергов, защото голяма част от отреклите се от БСП ще гласуват за Славчо Атанасов. А Атанасов от своя страна дори се осмели по времето на своя мандат да ни покаже ЯВНО, че града се управлява от Гергов. Позволи го, като влезна в явна коалиция с БСП, загърбвайки подкрепата, която получи от ГЕРБ на изборите.

- Силният и най-вече скандален образ на Гергов БСП Пловдив ще се опита да използва за да произведе кампания, целяща да отстрани от сцената на политическия дебат всички играчи и да остави на нея само БСП и ГЕРБ. Вече започнаха с тази безумна кампания, гласяща "На балотаж в Пловдив отиват Гергов и Тотев". Нали се досещате ревнивите за града си пловдивчани как биха реагирали при тези публикации? Това води до засилване позициите на ГЕРБ Пловдив. Което отново е превъзходен вариант за Гергов. Той, в лично качество, никога е имал проблеми и с тази партия.

Т.е. даваме БСП курбан, за да сме сигурни, че ще е някой наш човек, а не някой страничен. А ако изгубим гласоподаватели, което със сигурност ще се случи, те ще идат при Славчо Атанасов, с който ние си управляваме превъзходно. Та дори и явно.

3. Третата причина, която прави Пловдив много различен от другите градове е кв. СТОЛИПИНОВО.

Едно е сигурно - в Пловдив ще има балотаж. Настоящият кмет не може да спечели изборите "от воле". Има и още едно нещо, което е също толкова сигурно, колкото и балотажа. И това е, че в Пловдив не можеш да спечелиш избори на балотаж без да спечелиш СТОЛИПИНОВО. Но не защото ако спечелиш гласове там ще станеш победител, а защото ако не спечелиш, ставаш губещ. Основните играчи там винаги имат сериозен брой гласоподатватели.

През 2011 г. на балотажа ГЕРБ спечелиха с малко повече от 2000 гласа срещу Славчо Атанасов. А в район източен, където е Столипиново, ГЕРБ изкараха 1130 гласа по-малко от Славчо Атанасов (изброявам резултатите приблизително по памет), печелейки общо 8500. Т.е. изключително тъжната констатация е, че ако не печелиш в Столипиново, ако не се "заиграеш" с ромските гласоподаватели и изгубиш тези няколко хиляди гласа от там, ти ставаш губеща кандидатура. В крайна сметка, битката в кв. Столипиново се оказва битка, която ако не водиш, ти излизаш от битката за кмет, защото непечелейки гласове там, някой друг ще се заиграе с тях и превеса му става такъв, че е невъзможно да го победиш. Играта е проста - влизаш в кв. Столипиново и трябва да печелиш гласове, иначе опонента ти ще те изпревари драстично. Доказват го последните избори - вижте гласовете в район източен - има относителен паритет. Само 1130 гласа разлика. Т.е. кв. Столипиново не може да те направи победител, но ако не печелиш от там, със сигурност ще си губещ.

4. Четвъртият фактор, който прави Пловдив много различна изборна точка, е Патриотичният фронт.

Пловдив е повече от цел номер едно за патриотите. Няма друг град с мащаба на Пловдив, в който те да имат такива ясно измерими шансове за някакъв политически успех. Въпреки явното допускане по „Славчово време“ до управлението на града на БСП и в частност на Гергов, който най-свободно тогава си „развяваше байрака. И разбира се, всичко това не е функция и на "страхотните управленските качества" на Славчо Атанасов или пък на "безпрецедентната държавническа харизма" на Валери Симеонов, а по-скоро на следните 2 обстоятелства:

- Институционалния рейтинг на Славчо Атанасов, изграден от бившето му кметуване и сегашното му депутатстване;

- Патриотичната линия, която вече е ясно отличима в страната ведно с гласовете, които ще получи от разочарованите от БСП Пловдив, заради издигането на Гергов за кандидат за кмет. Рядко добра комбинация за кандидата на фронта, но видимо Атанасов е късметлия - политическият му живот го доказва.

В заключение на всичко казано по-горе се връщам на заглавието на публикацията. Пловдив наистина е в "тежък захват на една клика". И колкото и да е тъжно, обективната действителност ме тика натам да кажа, че стъпка към по-доброто за Пловдив би било след изборите формирането на реална коалиция, без значение от кмета, която да разпише 10 основни приоритета пред пловдивчани и да ги изпълни. Защото сегашното скрито управление, формирано с най-различни свободни електрони, които се опитват "да го играят" опозиция или пък с други, които са откровени говорители на управляващите, избрани с гласовете на мислещите и работещи пловдивчани, е едно от най-вредните неща, което може да се случи на обичащите гр. Пловдив.

Приключвам тази статия, отчитайки две основни обстоятелства, които вече в България са се оказвали важни.

Първо, това са 55-те дена, които има до изборите. В политическата реалност в Родината ни, неведнъж сме ставали свидетели на огромни изненади в далеч по-кратък период от време.И второ, възможността за преференцията. Това, може би, е единственото нещо, което може да удари тежък шамар на цялата политическа клика, която държи града ни в захват. Свободните хора са единственият бърз път към по-доброто бъдеще на Пловдив.

Вярвам в това.

Вярвам, че свободните хора са тези, които могат да освободят града ни от плена на тежките политико-икономически зависимости, в които е изпаднал.

Вярвам, че един от най-старите живи градове на света не заслужава тази съдба.

Вярвам, че късната самооценка на политическата върхушка  по отношение на пълната й арогантност забавя отстраняването й от политическата власт, но колкото по-късно си я направи, толкова от по-високо и по-болезнено ще се сгромоляса.