За реформа на администрацията. против 9 заместник-кмета

Йордан Иванов
6.11.2020
5.12.2019
За реформа на администрацията. против 9 заместник-кмета
Автор на статията
Йордан Иванов
Последвайте автора

Днес управляващите в общински съвет се почувстваха засегнати от изказването ми, че в администрацията има от една страна епохално неграмотни хора, и от друга способни и можещи, които вършат цялата работа.Днес в общината способните и можещите са жертва на некомпетентните и неспособните. Първите вършат цялата работа на вторите, а заплащането не се различава. Липсва механизъм за идентифициране на вършещите работа, който да им даде възможност да се изкачат по стълбицата на професионалното израстване. Партийните интересите не позволяват на меритократичния идеал да избуи.

МАТЕРИАЛ ЗА:
Йордан Иванов
СПОДЕЛЕТЕ

✅ Разкрихме кой е подписал протокола за транспортния проект!

❌ Гласувахме против 9 заместник кмета. Предложихме да са 5 именно в духа на изграждането на компактна и професионална администрация.

Днес управляващите в общински съвет се почувстваха засегнати от изказването ми, че в администрацията има от една страна епохално неграмотни хора, и от друга способни и можещи, които вършат цялата работа.

Днес в общината способните и можещите са жертва на некомпетентните и неспособните. Първите вършат цялата работа на вторите, а заплащането не се различава. Липсва механизъм за идентифициране на вършещите работа, който да им даде възможност да се изкачат по стълбицата на професионалното израстване. Партийните интересите не позволяват на меритократичния идеал да избуи.

Тази реформа е пътят към изграждане на малка, компактна, професионална и добре работеща администрация. Това бе и причината да предложим заместник кметовете да бъдат 5, а не 9.

Кметът Здравко Димитров - Зико отговори на моето питане кой е подписал документите за транспортния проект. Обещахме на пловдивчани, че ще дадем този отговор и го сторихме.
Документите са подписани от ръководителя на транспортния проект инж. Борислав Кръстев. Разкрихме най-строго пазената тайна от Иван Тотев.
От тук насетне въпросите са 2 - каква отговорност ще потърси кмета от подписалия документите и какво ще направи кмета, за да може системата да заработи в гаранционния период. В противен случай, пловдивчани ще трябва да плащаме пари, за да може системата да функционира.

След нашето питане, кметът на Пловдив пое ангажимент да проведе среща с фирмата изпълнител за гаранционно отстраняване на проблемите.