Заседанията "на тъмно" на общинските съвети и прикриването на съмнителни решения трябва да останат минало

Йордан Иванов
6.3.2024
29.3.2023
Заседанията "на тъмно" на общинските съвети и прикриването на съмнителни решения трябва да останат минало
Автор на статията
Йордан Иванов
Последвайте автора

В 49-ото Народно събрание ще внесем промените в Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) отново, за да може да изсветлим работата на българските общини

МАТЕРИАЛ ЗА:
Йордан Иванов
СПОДЕЛЕТЕ

Заседанията "на тъмно" на общинските съвети и прикриването на съмнителни решения на общинските власти зад "колективната отговорност" на гласуванията трябва да останат минало. Преборихме се преди време за прозрачност в работа на Община Пловдив, но е време да го направим за всички общини. В 48-ия парламент внесохме промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА), които да принудят местната власт навсякъде да стане прозрачна за гражданите, но мнозинството не ги прие. В 49-ото Народно събрание ще внесем промените в закона отново и ще търсим подкрепа. За какво настояваме:

Край на заседанията "на тъмно".

- Всички общински съвети в страната да излъчват на живо заседанията си онлайн.

Прозрачност за всяко решение.

- Хората трябва да знаят как гласуват общинските съветници, на които са дали доверието си. Трябва да се знае във всеки момент кой съветник как е гласувал - поименно и по всички въпроси.

Дневният ред на Общинския съвет и документите - публични преди всяка сесия.

- Гражданите трябва да имат достъп и до дневния ред на общинския съвет, и до документите, които той ще обсъжда, преди всяка общинска сесия. Сега право да знаят какво предстои имат само самите общински съветници.

Публичност на въпросите към кмета и неговите отговори.

- Създаваме публичен регистър на всички питания към кметовете и техните заместници, както и на дадените от тях отговори.

Комисиите на общинските съвети - на светло.

- Заседанията на комисиите към Общинския съвет също трябва да се излъчват онлайн в реално време, заедно с всяко от гласуванията на техните членове и документите, които се разглеждат