Белодробната болница трябва да се възстанови. Но действията на общината повдигат въпроси, вместо да дават отговори

Йордан Иванов
5.1.2022
1.4.2022
публикация в
Белодробната болница трябва да се възстанови. Но действията на общината повдигат въпроси, вместо да дават отговори
Източник
Белодробната болница трябва да се възстанови. Но действията на общината повдигат въпроси, вместо да дават отговори

Интервю за "Дарик Пловдив". Говорихме и за щаба "Пловдив - Украйна" към Областната администрация

СПОДЕЛЕТЕ

Докато двама представители на ГЕРБ се карат кой какво не е свършил, въпреки че повече от десетилетие партията е на власт в община Пловдив, владееше централната власт и имаше свои областни управители, здравеопазването в Пловдив страда.

Този път става дума за Белодробната болница на Кудоглу в Пловдив.

През март 2020 г. кметът Здравко Димитров говори за държавно финансиране за възстановяването й заради COVID-кризата. Областен управител е Дани Каназирева. Държавно финансиране няма, нито общината прави нещо, за да осигури ресурс по друг начин. Въпреки че са изтеглени заеми за 100 млн. лв.

Вече е март 2022 г., минали са две години и има ново предизвикателство - война в Украйна. Идеята държавата да ремонтира Белодробната болница се рециклира - този път, за да се превърне в център за настаняване на бежанци. Цялата история обаче поставя повече въпроси, отколкото отговори, заявих днес пред "Дарик Пловдив".

Ето защо:

Безспорно е, че болницата трябва да бъде възстановена и ако има нужда от съдействие от държавата, аз като областен управител ще сторя нужното това да се случи. Но не тичаме ли след вятъра? Да речем, че се отпуснат пари за ремонт - трябва да се проектира, да се обяви обществена поръчка, да се строи, ще минат например 2 години, защото приблизително толкова отнемат законовите процедури. Каква е гаранцията, че войната в Украйна няма да е свършила - и дай Боже да е - за да се мотивира искането на 10 млн. лв. от държавата с бежанския въпрос?

Смисълът да говорим за бежански център е да се действа бързо - утре, вдругиден, другата седмица - за да може да бъдат настанени хора, бягащи от война.

Второ - в Плана за интегрирано развитие на община Пловдив е предвидено Белодробната болница да се превърне в център за палиативни грижи. Прогнозната стойност на заложения проект е 35 млн. лв., срокът за реализация е 2027 г., а като отговорник за него е посочено юридическо лице.

Мен ме интересува как общината планира ремонт с държавни пари сега и как смята да управлява Белодробната болница в бъдеще, щом е заложено в ПИРО сградата да се превърне в нещо друго?

Трябва да е ясно винаги къде отива всяка стотинка на данъкоплатеца. Нека да възстановим Белодробната болница. Но е необходим отговор тези 10 млн. на данъкоплатеца кой ще ги управлява после. Защото общината е казала, че бъдещ проект ще се реализира от юридическо лице.

Трето - Областната администрация на Пловдив дава подкрепа, в това число и с човешки ресурс, на всяко едно доброволческо усилие - пълна подкрепа за идеята за почистване на части от Белодробна болница, за дарения на матраци, подмяна на настилки, боядисване и всичко останало, ако това може да помогне. Но това няма нищо общо с искането на 10 млн. лв. държавно финансиране за ремонт, чийто хоризонт е години и не решава по никакъв начин проблем на настаняването на украински граждани.

А интервюто, което дадох за "Дарик Пловдив", можете да чуете, като последвате линка.

https://darik.bg/ideite-na-obstinata-za-belodrobna-bolnica…