ДБ поиска да се прекрати поръчката за почистване на Марица

Радио Пловдив
6.3.2024
20.4.2021
публикация в
ДБ поиска да се прекрати поръчката за почистване на Марица
Източник
ДБ поиска да се прекрати поръчката за почистване на Марица

Интерю на Йордан Иванов за Радио Пловдив (АУДИО)

СПОДЕЛЕТЕ

Общинските съветници от "Демократична България" настояват община Пловдив да прекрати обявената обществена поръчка за почистване на коритото на река Марица.Заместник-председателят на ОбС Йордан Иванов припомни, че на 16 април администрацията обяви, че е решила да се договори пряко с конкретен изпълнител за почистване на коритото на река Марица. Цената е 4,9 млн. лв. без ДДС, а мотивът да се заобиколи напълно състезателната процедура и обявяването на открита обществена поръчка е “неотложност” на дейностите.

“Ние твърдим, че това е незаконно и настояваме Здравко Димитров да го прекрати”, посочи Иванов.

По думите му основанието на кмета да поиска пряко договаряне в средата на април  е писмо от януари от Министерството на околната среда и водите, че почистването на коритото на Марица е много спешно и не търпи отлагане, затова се преминава на  директно договаряне.  

Председателят на групата на ДБ в Общинския съвет Веселина Александрова обяви, че случаят отива и в Сметната палата, ще бъде сезирана и Агенцията за обществените поръчки заради, по думите й, “брутално нарушаване на закона”.

Според Александрова община Пловдив се кани да предостави средствата на обединение от компаниите ПИМК ООД и “Томов Трейд”.

Д-р Веселка Христамян посочи, че ако ще се прави проект за почистването на коритото, той не би следвало да се прави от посочен изпълнител чрез инженеринг, а от експерти, с обсъждане, приемането му от Общинския съвет и с адекватна оценка на въздействието.

Цялото интервю на зам.-председателя на Общинския съвет Йордан Иванов можете да чуете ТУК.