"Демократична България" внася пакет законови промени за прозрачност в българските общини

Йордан Иванов
4.12.2022
11.4.2022
публикация в
"Демократична България" внася пакет законови промени за прозрачност в българските общини
Източник
"Демократична България" внася пакет законови промени за прозрачност в българските общини

Отношенията в управляващата коалиция, изборът на управител на БНБ, военната помощ за Украйна - и още от интервю за "Денят на живо" по "Нова нюз"

СПОДЕЛЕТЕ

Гледаме с хоризонт местни избори 2023, целта е изсветляване на процесите в общините. "Демократична България" ще внесе законопроект, свързан с прозрачността в работата на българските общини. Сред идеите е задължително излъчване на сесиите на общинските съвети на живо, поименно гласуване, за да могат гражданите да видят как гласуват общинските съветници, прозрачност в работата на комисиите, пълен достъп до въпросите към кмета и администрацията и отговорите.

Това съобщи областният управител на Пловдив област и зам.-председател на ДСБ Йордан Иванов в предаването "Денят на живо" по "Нова нюз".

По думите му "нездрави сили се опитват да взривят коалицията с теми около личности. Тогава, когато имахме състезание с един кон и той се определяше от Банкя, нямаше проблеми. Парламентаризмът е една идея по-сложен от авторитарната власт. Ясно е, че разминавания има", каза Иванов по темата от последните седмици - разнобоят в управляващата коалиция за избор на нов управител на БНБ.

Проблемът е, че разговорът за новия шеф на БНБ се случи на висок тон. Ние го маркирахме като проблем и настояхме за оттегляне на кандидатурите, след което обединяване около нова такава. Не е ли по-важно това, че за първи път се води публичен разговор кой кандидат е по-подходящ за поста?, добави областният управител.

По темата с позициите на България за войната на Русия в Украйна, Йордан Иванов заяви:

„Исторически грях носят тези, които изманипулираха общественото мнение, че който прати пушки за Украйна, значи ще се включи във войната. Всеки, който настоява за неутралитет, да отговори на въпроса Русия по-приятелски настроена ли ще бъде към нас, ако не изпратим оръжия”.

Още - и за Украйна, и за пътните проекти в страната, начина на сключване на договори със строителните фирми и по темата Северна Македония - вижте цялото интервю с Наделина Анева във видеото: