"Екобус" - Пловдив е първа стъпка за реформа в транспорта, но не достатъчно смела

Радио Пловдив
11.2.2021
2.11.2021
публикация в
"Екобус" - Пловдив е първа стъпка за реформа в транспорта, но не достатъчно смела
Източник
"Екобус" - Пловдив е първа стъпка за реформа в транспорта, но не достатъчно смела

Акценти от интервю за Радио Пловдив

СПОДЕЛЕТЕ

За добрите новини трябва да се говори. Днес новината е, че властта в лицето на кмета Здравко Димитров и администрацията му най-после се пречупи пред аргументите ни и обществения натиск и Пловдив ще има общинско дружество за градски транспорт!

Аз и колегите ми от "Демократична България" говорим от години за нуждата от общинска фирма като единствен начин да реформираме транспорта на Пловдив и да повишим качеството на услугата, чието дередже е болезнено познато на пловдивчани.

Говорим от години и за това, че заради липсата на общинско дружество Пловдив е единственият голям български град, който не се възползва от безвъзмездното европейско финансиране за екологичен и модерен транспорт. Затова приветствам днешната добра новина.

Но... пак има но. Страхувам се, че идеята отново не е достатъчно смела. В представеното от администрацията на кмета няма и дума какво се случва с действащите линии на градския транспорт, когато договорите с частните превозвачи изтекат. Ще започне ли новото общинско дружество да обслужва тези линии? Къде е планът на община Пловдив за 10 години напред? Чухме само за откриване на две нови линии и това е.

Знаем, че общината е тромава и бавна и тук идва отново нашата роля - да катализираме процеса на реформа на транспорта - с по-смел, по-енергичен и бърз план.

И още нещо - новината от днес е добра, инициативата, макар и закъсняла, е нужна на Пловдив. Но трябват и гаранции, че това общинско транспортно дружество един ден няма да стане смесено дружество, че няма да бъде превзето от близки до властта бизнесмени и че ще се управлява ефективно. Ще работим за гаранции в името на пловдивчани и правото им на съвременен, екологичен и удобен градски транспорт.

Цялото интервю за Радио Пловдив можете да чуете, като последвате линка.