„Гьонсуратлъкът има своите граници и Здравко Димитров ги прекрачи”

Podtepeto.com
6.3.2024
11.3.2021
публикация в
„Гьонсуратлъкът има своите граници и Здравко Димитров ги прекрачи”
Източник
„Гьонсуратлъкът има своите граници и Здравко Димитров ги прекрачи”

Проблемът бе заметен зад килима, но продължава да мирише, коментират назначаването и освобождаването на нов уредник на Античния театър общински съветници от Демократична България. Искат оставката на Богомил Грозев

СПОДЕЛЕТЕ

Неизвестен диджей няма да е уредник на Античния театър само благодарение поредицата публикации на "Под тепето" след назначението на лицето Григор Чолаков на поста. Кметът Здравко Димитров днес проведе среща с директора на "Старинен Пловдив" Богомил Грозев, разбрахме от общинската пресслужба, и някак го е придумал да освободи току що наетия „специалист” по управление на културно-исторически забележителности като Античния. Това се случи след като през целия ден Грозев даваше изявление по другите местни медии на какъв ценен кадър се е спрял и как Dj Funky е завършил с отличие Библиотекарския институт. Неприятния вкус от цялата история обаче остава… и ще седи дълго.

Ето какво коментираха представителите на опозицията от Демократична България в местния парламент Йордан Иванов и Веселина Александрова

„На първо място това бе обида към пловдивската културна общност. Страхувам се, че трябва да припомня и на Здравко Димитров, и на Богомил Грозев, че Пловдив е средище на свободни хора. Пловдив е домът на Йоан Левиев, Георги Божилов-слона и Начо Културата. И нито партийно инсталираният софиянец без конкурс като директор на Стария град Богомил Грозев, нито негово протеже DJ за шеф на Античния театър могат да затрият това минало. Не могат да го затрият, но могат да ни накарат дружно да се срамуваме. И от кмета. И от директора на “Старинен Пловдив”. И кратко просъществувалия шеф – DJ на Античния театър. Това бе срамна страница от културната история на Пловдив. Това назначение бе обида към всеки един пловдивчанин. Напускането на DJ-я не е решение на проблема. Призовавам за оставката и на Богомил Грозев и провеждането на прозрачен конкурс за директор на “Старинен Пловдив”. Призовавам и кметът на Пловдив да се извини. Гьонсуратлъкът има своите граници и Здравко Димитров ги прекрачи”, коментира Йордан Иванов.

„Кратко назначен и скоростно разжалван нов „уредник“ на Античния театър e прекият резултат от вече трайната политика на кмета Здравко Димитров за заобикаляне на закона. „Каквото си посееш, това ще жънеш“. Проблемът бе заметен зад килима, но продължава да понамирисва. Директорът на Старинен Пловдив – Богомил Грозев, е пряко посочен и назначен от кмета, без да е минал през конкурс и без да има образованието за длъжността. Не е представил и защитил нито визия, нито детайлна стратегия как ще развива и управлява Старинен Пловдив. Ето защо какъвто и човек да назначи на която и да е позиция, той не може да бъде засечен в противоречие с визията за бъдещето на резервата, просто защото такава няма. Проблемът си остава изначалното противоречие със закона при назначаването на Богомил Грозев за директор. А от това заобикаляне на закона последствията ще са тъжни за тази пловдивска ценност. Кметът Димитров следва да си посипе главата с пепел, да обяви конкурс за длъжността директор на Старинен Пловдив възможно най-скоро и да прекрати това безумие”, подчертава Веселина Александрова от Демократична България.