И общински съвет да задължи кмета да проведе конкурс за "Старинен Пловдив"

БНР
6.3.2024
3.3.2020
публикация в
И общински съвет да задължи кмета да проведе конкурс за "Старинен Пловдив"
Източник
И общински съвет да задължи кмета да проведе конкурс за "Старинен Пловдив"

"Не поставям под съмнение качествата на директора на "Старинен Пловдив" Богомил Грозев. Нямаме разговор с него, но чрез това назначение кметът Здравко Димитров е нарушил закона за развитие и закрила на културата, като не е провел конкурс. Разговорът е прост и той се свежда до върховенството на Закона и спазването на правилата, заяви Йордан Иванов – председател на групата на ДСБ в Пловдивския ОбС..

СПОДЕЛЕТЕ

Той подчерта, че подобни назначения без конкурс не се случват за първи път и това е порочна практика.

„Старинен Пловдив“ чрез своя директор е една от най-значимите институции в града, това е перлата в короната на Пловдив.

Институтът има изключително сериозни правомощия по отношение на опазване на културното наследство и провеждането на политики в сферата на туризма. Именно спазването на Закона е първата важна стъпка, която трябва да бъде направена от ръководството на Общината.

Здравко Димитров е кмет на Пловдив, именно защото моделът Иван Тотев имаше редица подобни практики като назначения в „Старинен Пловдив“ без конкурс.

От него по тази причини бе свалено и политическото доверие. Ние не искаме, както каза Здравко Димитров.ние настояваме ОбС да се върне в своята институционална роля и да задължи кмета на Пловдив да проведе конкурс. Вместо ОбС да бъде гумен печат .на кмета, както бе на Тотев, на Славчо Атанасов и на Спас Гърневски.

Иванов припомни, че на последната сесия на ОбС предложението на "Демократична България" за по-висок граждански контрол на Фондация „Пловдив 2019“ бе прието и изрази надежда, че и това предложение ще бъде прлието от всички политически сили, които искат законите да се спазват.

Надявам се и нещата да започнат да се случват, както трябва. Новият директор да мине след конкурс и оповестяване на концепцията си пред Пловдивския ОбС и пловдивчани и тогава да стъпи на стола си, за да поиска време да се ориентира и да продължи напред.

По думите му, вътрешният конфликт в ГЕРБ между Здравко Димитров и Иван Тотев не трябва да бъде повдиган на ниво институция ОбС.

Възможно е този конфликт да доведе до подкрепа на това наше предложение, но проблемите са си техни и не искам да спекулирам. Нас ни интересува нарушаването на закона и бъдещето на Стария град.