Историята с "къщите за тъщи" и все още непостигнатата справедливост за злоупотреби с европейски средства

Йордан Иванов
4.14.2022
14.4.2022
публикация в
Историята с "къщите за тъщи" и все още непостигнатата справедливост за злоупотреби с европейски средства
Източник
Историята с "къщите за тъщи" и все още непостигнатата справедливост за злоупотреби с европейски средства

Интервю на областния управител на Пловдив област Йордан Иванов за БНР, програма "Хоризонт"

СПОДЕЛЕТЕ

Историята с така наречените "къщи за тъщи" или злоупотреби с европари, в които бяха замесени и обществени лица, строили частни имения под предлог, че ще развиват туризъм, пак е на дневен ред.

Причината - делегация от представители на европейските институции бе в България и това ще е една от темите на проверките. Преди да стана областен управител се занимавах с казуса като политик и като юрист.

Благодаря на програма "Хоризонт" на БНР, че ме потърси сега, за да поговорим какво е развитието на историята и какви са възможните решения държавата да си възстанови парите, които така и така ще трябва да върне на Брюксел. Говорихме и какви са механизмите да не се допускат подобни злоупотреби в бъдеще.

Акцентите:

Единственият начин да бъдат връщани парите от „къщите за тъщи“ от позволилите си да злоупотребят с европейски средства е чрез наказателно преследване. От административна гледна точка по времето на ГЕРБ и преди това част от безумията бяха вкарани в законови граници и това е една от причините административните искове за възстановяване на суми да падат в съда.

Големият проблем - още на ниво наредби и правила за усвояване на европейските средства. Държавата не е направила така, че да разграничи този, който наистина прави къща за гости с европейски средства и съвестно работи със семейството си, от този, който си е построил частен дом с европари и симулира дейност.

В резултат - само ако бъдат подведени под наказателна отговорност, злоупотребявалите с програмата за развитие на селските райони могат да бъдат заставени да върнат "усвоените" средства. За целта обаче някой трябва да разследва. И тук въпросите вече са към прокуратурата.

Брюксел търси отговорност от правителството на държавата, европейските институции не се интересуват кой си е направил къща и как и дали той ще връща парите. Цялата тази беда трябва да я плати България с републиканския си бюджет. А дали бюджетът ще си събере сумите от нарушителите е работа на националните институции.

"Демократична България" ще положи усилията, които са нужни, за да се заложат такива правила за усвояването на средства от европрограми, които да не допускат раздаване на европари за нелегитимни лични цели. Начинът е един. И той не е да се прави лов на вещици, а да се изгради рамка, насочена към това усвояването на европари да влече след себе си ефективност за пазара, а не безумни инвестиции и злоупотреби.

Детайлите - вижте тук: