Новият губернатор - кореняк пловдивчанин, измислил Зикометъра

Вестник "Марица"
1.29.2022
29.1.2022
публикация в
Новият губернатор - кореняк пловдивчанин, измислил Зикометъра
Източник
Новият губернатор - кореняк пловдивчанин, измислил Зикометъра

Юристът от ДСБ е вторият най-млад управник след Иван Тотев, който влиза в кабинета на пл. "Никола Мушанов" 1. Израснал в семейството на зъболекарка и военен щурман, Данчо избира правото, защото от малък се научил да следва и защитава принципите си. Престоят в семейство от малкото френско градче Ортез го научил, че във всяка ситуация можеш да се справиш по-добре от очакваното.

СПОДЕЛЕТЕ

Напорист, енергичен, ерудиран, принципен - така определят новия управител на Пловдивска област Йордан Иванов неговите съмишленици и симпатизанти, доволни от назначението на активиста на ДСБ и доскоро общински съветник от Демократична България.

За двете години от мандата в Общинския съвет той си спечели славата на острие на десницата в местната власт. Още в първите дни на работата си като общински съветник Иванов се прочу със Зикометъра - виртуален уред за отчитане на неизпълнените обещания на действащия градоначалник Здравко Димитров. И вече като току-що назначен губернатор взе на мушка договорите за почистването на речното корито на Марица, сключвани по време на управлението на неговите предшественици Здравко Димитров, Дани Каназирева, Ангел Стоев. Усеща, че в тази отговорна дейност се крие безконтролен добив на инертни материали.

Опонентите на Йордан Иванов са сдържани и отбелязват, че е припрян в атаките си - стреля по управлението на града, но невинаги уцелва мишената. Дава идеи, но много от тях са неизпълними. Добавят, че е лесно да критикуваш, докато си в опозиция, съвсем друго е да си в реалната изпълнителна власт. Скептиците тепърва ще измерват капацитета на полезното действие на новия областен.

„Не знае къде отива“, коментира кметът Здравко Димитров, намеквайки за липсата на административен опит на Йордан Иванов.

Тринадесетият областен управител /заедно с временните, назначени от  служебните правителства/ е на 35 години. Вторият най-млад, влизащ в губернаторския кабинет на пл. "Никола Мушанов" след Иван Тотев, който пое поста на 34. Едва ли IT инженерът, сега депутат от ГЕРБ в четвърти мандат, навремето е знаел повече каква работа се върши на този пост в регион с 18 общини и над 700-хилядното население.

Юристът Иванов с адвокатска практика зад гърба си и битките за честно и открито управление

в качеството му на наблюдател на изборите към Института за развитие на публичната среда, активист на граждански инициативи „Правосъдие за всеки“ и „Протестна мрежа“, е израснал в родния си град на ул. „Младежка“, наричана някога „Комсомолска“. По онова време и през ум не му е минавало,че един ден по същата улица ще върви към сградата, от която ще управлява областта.

„На 18 години отидох да уча в София и сега, 18 години по-късно, отново от тъмно до тъмно съм на „Младежка“, разказва Йордан Иванов. Помни китната алея като пешеходна, как по улицата са вървели тролейбуси, а хората са отсядали в емблематичния за квартала „Водолаза“ с меню, озаглавено „Кислород за водолаза“. Играел е на воля с големи тумби деца до късна вечер - футбол, стражари и апаши, на джамени, препускали с колелета.

Губернаторът е категоричен, че на „Младежка“ няма място за сергии с брезенти, тя трябва да стане вторичен център за градско развитие, каквито вторични центрове е необходимо да има във всички райони на Пловдив с цел да се намали миграцията към центъра и трафикът.

„За това е нужна политическа воля, а тя липсва“, счита Йордан Иванов. Одобрява идеята на кмета на „Централен“ Георги Стаменов за превръщането на ул. „Младежка“ в зона с парково пространство, нови пешеходни алеи и с фермерски пазар малко преди бул. „Копривщица“. Но не и капалъчаршия до сградата на областта.

Родителите учили Йордан Иванов да разграничава доброто от лошото

Майката на областния управител е дентален лекар, бащата - бивш военен щурман.

С топлина говори за първата си учителка Ваня Иванова. „Това беше най-прекрасният учител в СУ „Цар Симеон Велики“, който можеше да ми даде съдбата. По щастливо стечение на обстоятелства сега г-жа Иванова преподава на големия ми син и използвам момента отново да <210> благодаря за отношението. Тя беше строга, но винаги справедлива. Успяваше да създаде у нас навици и методичност в ученето и умението да следваме принципите. Днес тази школа страшно много ми помага, включително на стола на областния управител“, описва Йордан Иванов.

Със съпругата Лилия, която също е юрист, имат двама синове - Ясен в 4. клас и Диман на 3 години.

Още от ученическата скамейка най-много харесвал математиката и английския, а по-късно и френския, който учил, приет от раз като първо желание във  ФЕГ „Антоан дьо Сент Екзюпери”. Сега владее свободно и двата езика.

Със смях разказва как още в първата седмица в гимназията една от учителките г-жа Стоянова го шокирала, като поискала на френски език да покаже ученическата си карта. „В гимназията говореха само на френски, а аз още не знаех и дума. Но за картата се досетих“.

На втората година го пратили във френско семейство в малкото  градче Ортез - сам, без съученици. Сред тези спокойни, толерантни и интелигентни хора Йордан Иванов за две седмици разбрал, че учителите от „Антоан дьо Сент Екзюпери“, които в първата година по 30 часа на седмица преподавали езика на начинаещите, са му дали невероятно много знания. Вторият урок във френското семейство, който запомнил за цял живот, е, че човек може да се справи във всяка ситуация по-добре, отколкото е очаквал. „Беше изключителна школа за мен“, признава Йордан Иванов.

След това много пъти пътувал до Франция. В Гренобъл живее по-големият му брат със съпругата -  французойка, имат две деца. Иван е д-р на науките, вирусолог, завършил молекулярна биология и биохимия в университета в Бордо.

Новият областен управител също е бил приет да следва право в Бордо, където е подал документи, но предпочел да остане в България, тъй като бил класиран и в НБУ.

„Вярвам от сърце и душа, че правото е наука за ограничаване на злото в заобикалящия ни свят“, казва Йордан Иванов, чиято кауза като на човек от Демократична България е реформа в правосъдието.

Докато следвал в университета, работил. „Реших, че за мен като личност на 18 плюс беше много важно да се издържам сам и да бъда свободен човек, не че подкрепата на родителите ме правеше зависим, но един мъж иска да се справя в живота самостоятелно, без да се осланя на другите“, разсъждава губернаторът.

Изповядва каузата на Стефан Стамболов

Йордан Иванов сам е отишъл да подаде документи за членство в ДСБ през 2009 г., верен на политиката и до днес .Убеден е, че това е партията, която твърдо държи страната ни на eвропейския и eвроатлантическия път.

„Вярвам, че Европа е най-прекрасното място на света за живеенеq и изповядвам каузата на Стефан Стамболов и Васил Левски, че България принадлежи към свободните народи“, обяснява областният управител.

Като редови активист лепял плакати, участвал в граждански инициативи, като наблюдател на изборите познава всяка секция в Пловдив, включително в "Столипиново", в опит да се преустановят  порочни практики. През 2016 г. е избран за председател на ДСБ в Пловдив и за член на националното ръководство, през 2019 г. - за общински съветник и зам.-председател на местния парламент. От 5 януари с решение на Министерския съвет зае поста в областта.

Една година преди местните избори през 2019 г. съпартийците от ДСБ го бяха номинирали за кметския стол в Пловдив. Коалицията обаче реши да издигне Атанас Костов.

Учудва се, че и до днес част от българите залитат към проруската политика на страната, и подчертава, че национално отговорното поведение е да се брани пътят на България като партньор в ЕС. На въпрос дали четирипартийната коалиция ще изкара докрай мандата си, отвръща: „Това зависи от правителството и мнозинството в парламента “, и уточнява: „От всички, които участват в управлението на държавата, включително и от ефективността на моята работа“.

В свободното време Виртуоз на снежните писти, фен на Симеон Радев

Новият областен управител умее да понася неудачите, без да позволи да го отчаят и да отблъснат от поставените цели. „Много важно е от всяка грешка да се извади поука защо сме сбъркали, за да не се случва пак“, казва Йордан Иванов. Негови познати неслучайно го считат за позитивен и ведър човек.

По време на следването започнал да работи първо като барман, след това - в партньорство в частна фирма, където е претърпял провал с внос на китайски стоки. “Внасях хотелски стоки и проблемът беше, че подходих прекалено рационално към този бизнес. Анализирах кой хотел колко звезди има и какво трябва да съдържат хотелските стаи по норматив. След това насложих броя на нощувките и пресметнах, че годишният оборот в бранша е от 35 млн. лева, а има три фирми. Реших, че мога да взема 3%, но сгреших. Оказва се, че към онзи момент фирмите не спазваха това законово изискване“, описва областният управител.

След тези неуспешни опити  Йордан Иванов се захванал с два проекта за соларни централи. Успял да вземе разрешение за строеж. „Блъсках главата и покрай тази поредица от грешки трупах опит. Спечелих, но не можах да ги построя. Нямаше кой да ми даде половин милион лева, а аз нямах“, без особено съжаление споделя Йордан Иванов.

Не пада духом и се заема с консултантска работа точно по професията - по юридически въпроси, бизнес, чуждестранни инвеститори, търговско и корпоративно право, общини, министерства. По-късно е вписан в Адвокатската колегия в Пловдив. Заради поста на областен управител е оставил зад гърба си много успешна практика с по-висока заплата на адвокат. Пак в името на кауза - да променя управлението на държавата.

В свободното си време, което е все по-малко, обича да кара ски на на Пампорово. Душата му е кръвно свързана с Родопите, защото, както самият той обяснява, наполовина е от Смолян. Играе скуош. Фен е на Симеон Радев, обича да чете за Втората световна война и е поддръжник на американския историк Тимъти Снайдер. Счита себе си за тежък фен на Яворов и Борис Христов.

В момента чете един от най-популярните български автори - Георги Господинов, когото лично познава, а тази година се видели на „Аполония“ в Созопол. Високо цени пловдивския Драматичен театър. „Довел съм много приятели - софиянци, за да видят новото на Драмата - „Одисей“, „Възраждане“. За мен „Одисей“ е един от най-внушителните спектакли, които съм гледал", не се скъпи на похвали губернаторът.

В театъра ходи винаги с приятели, а след това обсъждат спектакъла на чаша вино.

Предпочел да следва право в София вместо в Бордо

Франция, както и държавите от Европейския съюз, са най-големия открит музей -  като архитектура, ред, дисциплина, красиви пространства, възпитание, култура, сравнява Йордан Иванов.

На въпрос защо не е последвал примера на много други млади хора, които живеят в чужбина, включително и брат му, отговаря: „Обожавам Европа, но си обичам България“. След като завършил Френската гимназия, кандидатствал за право наведнъж в три университета - два във Франция и в НБУ в София, но с ясното съзнание, че дори и да бъде приет в чуждите вузове, може да остане в родината си.

Пловдив се управлява без визия, разпродадоха го като брокери

Пловдив се управлява без визия по най-сериозните проблеми на града, твърди Йордан Иванов. И дава пример за пробива, който ще се строи до Водната палата и в който ще се изсипват милиони, без да разберем дали решаваме проблемите или обратно - задълбочаваме ги.

Идеята да се изградят многоетажни паркинги в централата градска част е сбъркана в основата си. Ако искаме да разтоварим трафика, трябва да се обособяват буферни паркинги в периферията на Пловдив, от които да има бързи коридори за обществен транспорт към центъра и останалите райони на града.

Пловдив е презастроен, защото този проблем е изпуснат още преди време. Години наред Община Пловдив играе ролята на най-големия брокер на имоти - градът се разпродава на парче, за да се пълни бюджетът. Кметът на Пловдив трябва да осъзнае, че притежаването на общинско имущество преди всичко е механизъм за регулиране на застрояването. Когато не продаваш парцел с площ 500 кв. м, осигуряваш въздух за хората.

В Общината се оплакват, че няма пари за детски градини и инфраструктурата. Ами милионите, плащани като финансови корекции по проектите заради корупция? А 16 млн. лева /20 с ДДС/, дадени на фирмата за транспортния проект, с които можеше днес Пловдив да има уникална система на електронното таксуване в градския транспорт и управление на трафика? А милионите, похарчени за зоопарка?

И на фона на всичко това нерешен стои проблемът с Марица. Европейските градове, през които минава голяма река, се развиват около нея. Ние я тампонирахме, вдигнахме високи сгради, запушихме пространствата между сградите. А трябваше по бреговете да има на първия ред едноетажни сгради, на втория - двуетажни, на третия - триетажни, като шахмат. Това щеше да направи зоната около реката перла.

Никой от управляващите на Пловдив не говори за скрития потенциал на града, който се намира между Прослав и район „Южен“. Там може да се направи първично устройствено планиране с училище, мол, парк. А това, което попада в частен имот, може да бъде заменено с друг.

Учудващо е, че никой в Община Пловдив не споменава за Голямоконарско шосе, чието разширение е ключово за града.

Ще работя в рамките на своите правомощия и ще бъда партньор и коректив на кмета на Пловдив. Докато бях общински съветник, множество незаконни решения бяха проспани от областната управа. Няма да проспя нито едно незаконно решение, заканва се новият областен управител.

Автор на текста: Валентина Йеремиева, в. "Марица"