Широката коалиция на Здравко Димитров с БСП ще му изяде главата - той обеща друго на пловдивчани

Флагман
6.3.2024
26.11.2019
публикация в
Широката коалиция на Здравко Димитров с БСП ще му изяде главата - той обеща друго на пловдивчани
Източник
Широката коалиция на Здравко Димитров с БСП ще му изяде главата - той обеща друго на пловдивчани

Вдигането на данъци е лява политика, т.е. налице е още една лъжа – че управлението на общината ще е център-дясно, категоричен е младият политик

СПОДЕЛЕТЕ

Йордан Иванов е на 33 г. Общински съветник първи мандат в Пловдив от групата на „Демократична България“. Член е на Националното ръководство на партия „Демократи за силна България“ (ДСБ) и председател на ДСБ-Пловдив. Част е от т.нар. управленска алтернатива на коалиция „Демократична България“ с ресор „Децентрализация и регионално развитие“. Адвокат, женен, с две деца.

- Г-н Иванов, запознахте ли сте с днешните предложения на новото ръководство на Община Пловдив за промени в данъчната политика?

- Запознат съм с политическите обещания още в хода на кампанията и с актуалното, казано от г-н Здравко Димитров. От една страна, това е една много сериозна политическа лъжа. Бих казал, тежка политическа лъжа, защото г-н Димитров получи вот на доверие от пловдивчани именно за да не продължи данъчната политика на бившия кмет Иван Тотев. От друга страна, вдигането на данъци по същността си е възможна политика на общината, но – лява политика. Това е par excellence лява мярка. И по силата на това имаме още една лъжа, а именно, че Пловдив ще има център-дясно управление. Недоумявам, ние ще търсим разговори и ще се противопоставим на това предложение. Надявам се и коалиционните партньори на ГЕРБ в Пловдив в лицето на „Кауза Пловдив“, „Съюз за Пловдив“, Земеделски съюз „Александър Стамболийски“ да се противопоставят на това предложение.

- До момента индикациите са, че тези три политически сили са подкрепящи управлението. Защо смятате, че те биха се противопоставили?

- Защото това им е дълг към пловдивчани. И трите субекта обещаваха по-ниски данъци преди изборите. А след изборния ден техен ангажимент е, по силата на някакъв обществен договор, по силата на дадени обещания да се противопоставят на това предложение на г-н Димитров. Признавам, че съм притеснен, защото до момента няма индикации за подобно противопоставяне. Нещо повече – на първото редовно заседание на Общинския съвет посредством мълчанието на ГЕРБ, „Съюз за Пловдив“, „Кауза Пловдив“ и Земеделски съюз „Ал. Стамболийски“ минаха предложения на БСП за контрольори в две ДКЦ-та в Пловдив. Т.е. това са две абсолютно червени назначения, на които се противопоставихме ние от „Демократична България“. Предложението мина със 7 гласа „за“ и въздържането на останалите субекти, които изброих. Т.е. до момента имаме индикация за тиха подкрепа на управляващите. Надяваме се това да се промени. Необходимо е още време, защото сме още в началото на управлението на Здравко Димитров. Но по-скоро има сериозни индикации, че няма да бъде така.

- Ако сравните с предния състав на общинския съвет какви са Ви очакванията за новия – по-опозиционен ли ще бъде той или кметът ще има по-голяма подкрепа?

- Това е изцяло рационален въпрос и можем да съдим по гласуванията до момента. Факт е, че Здравко Димитров се ползва с много широка подкрепа – в това число и тази на БСП. Защото на последното редовно заседание, повтарям, предложенията на БСП бяха приети и единствените „против“ бяхме ние от „Демократична България“. Става въпрос за много сериозна широка коалиция, в която участват и БСП, и „Съюз за Пловдив“, и ГЕРБ... И това мисля, че ще бъде обстоятелството, което ще изяде главата на Здравко Димитров, защото той даде различни обещания пред пловдивчани.

- Днес може би за първи път чухме остра критика на Здравко Димитров спрямо управлението на предишния кмет Иван Тотев, като се говори за „тежко наследство“. Очаквате ли някакво разцепление в ГЕРБ, от друга страна?

- Това е вътрешно-партиен въпрос. Редно е да се каже и няма да бъде лъжа – че Иван Тотев подреди листата на общинските съветници на Здравко Димитров като кандидат за кмет. Как Здравко Димитров ще се справи с това влияние – дали посредством някакви конюнктурни правила, дали посредством някакви принципи, които стъпват на морала или на добрите практики, аз не зная. Дали Иван Тотев ще запази влияние в групата на ГЕРБ, също не мога да зная, тъй като и това е вътрешно-партиен въпрос. По-важното е друго – че Здравко Димитров следва да получи доверието на пловдивчани като кмет на база разграничаването си от Иван Тотев чрез много конкретни и прости неща. Първо, намаляване на данъци. Второ, осветляване работата на Общинския съвет. Трето, разкриване на документите от над 40 регистъра, които държат скрити. Четвърто, широки обсъждания по отношение на главен архитект, Общ устройствен план и презастрояване в града. Разговорът не е вътрешно-партиен. Какво ще правят вътре в ГЕРБ, мен дълбоко не ме вълнува. Въпросът е дали Здравко Димитров ще спази обещанията, които е дал на пловдивчани.

- Хората отстрани обаче могат да останат с впечатление, че опозиционността на „Демократична България“ е самоцелна – т.е. че на всяка цена вие трябва да сте против ГЕРБ. Как ще опровергаете едно такова обвинение?

- Ще го опровергаем с конкретни факти. Още преди тържественото заседание, където положихме клетва, аз казах, че „Демократична България“ не може да се определи като опозиция, докато не види политическото поведение на управляващите – на тези, които в крайна сметка получиха доверието на пловдивчани. И по-конкретно, при условие че Здравко Димитров излезе и разкрие документите от транспортния проект, „Демократична България“ не може да бъде опозиция. При условие че Здравко Димитров каже „намаляваме данъците“, „Демократична България“ не просто не може да бъде опозиция, а ще подкрепи това предложение. При условие че намалим общинските предприятия от няколко хиляди служители, на които досегашната власт е разчитала за гласове по време на избори и реформираме общинската икономика, „Демократична България“ не може да бъде опозиция. Но в хипотезите на обратното в крайна сметка ние сме в безалтернативна ситуация, тъй като сме дали обещание на пловдивчани именно, че ще се изправяме срещу тези порочни практики.

- Възможно ли е по-тясно сътрудничество с двамата съветници, свързани с НФСБ – Костадин Гаров и Слави Георгиев?

- Това са съветниците, които бяха част от листата на Славчо Атанасов, но не влязоха в групата на ВМРО; аз считам, че следва да се водят разговори с тях, които ще стъпват на конкретни принципи и на политическо поведение. Нека да минат няколко заседания и да видим как ще се позиционират тези общински съветници, дори бих казал, не по отношение на управлението, а по отношение на конкретни политики, по отношение на всичко, което се предлага и по отношение на всичко, което ГЕРБ до момента не спазва. Нека да видим това политическо поведение. Разбира се, че е възможно да водим разговори – нашата основна цел следва да бъде да разширяваме влияние. Конкретно Слави Георгиев дава индикации, че държи конструктивно-критичен тон спрямо управляващите.