"Спиране доставките на газ е политически инструмент, а не търговски ход на Москва"

Nova News
5.1.2022
1.5.2022
публикация в
"Спиране доставките на газ е политически инструмент, а не търговски ход на Москва"
Източник
"Спиране доставките на газ е политически инструмент, а не търговски ход на Москва"

Интервю на Йордан Иванов за предаването "Твоят ден" на Nova News

СПОДЕЛЕТЕ

Няма и изненада, че "Газром" и Русия са некоректен доставчик. Прекъснатите доставки на газ за България са политически инструмент на Москва, а не търговски ход.

Спирането на газа от "Газпром" е възможност най-после да скъсаме със зависимостта от Русия, което повече от десетилетия не бе свършено. Вместо това по времето на ГЕРБ се построи "Турски поток", проект, който няма „кранче“ за България, но удовлетвори изцяло руските интереси. Затова се намираме и в трудна ситуация днес, но ще има алтернативни доставки.

"Демократична България" продължава да държи на последователната си и ясна позиция за държавна военна помощ и изпращане на оръжия за Украйна. Ние не можем да си позволим да прекрачим линията на европейската солидарност и не можем да не сторим това, което вече направиха всички европейски държави - да помагат на нападнатия. Тази позиция е цивилизационен избор.

В продължение на повече от 10 години парламентаризмът и дебатите липсваха. Решенията се взимаха авторитарно, без разговори. Днес имаме парламент, който трябва да вземе решение, определящо позицията на България като част от Европейския съюз. От "Демократична България" никога не сме отричали, че коалицията не е лесна, идеологическа спойка между нас и БСП няма и не може да има.

Ето и цялото интервю за предаването "Твоят ден" на Nova News: