Съветниците от Демократична България с контра дебат за Пловдив

Вестник "Марица"
10.19.2020
12.10.2020
публикация в
Съветниците от Демократична България с контра дебат за Пловдив
Източник
Съветниците от Демократична България с контра дебат за Пловдив

Съветниците от Демократична България организират свое обществено обсъждане на проекта за изменение на Общ устройствен план на Пловдив

СПОДЕЛЕТЕ

Съветниците от Демократична България организират свое обществено обсъждане на проекта за изменение на Общ устройствен план на Пловдив, въпреки че поредица от такива дискусии вече е обявена от градската администрация. Общината  започва общественото обсъждане от 26 октомври отделно за шестте района, но в една сграда - на ул. "Авкс. Велешки" 20.

Групата на ДБ в местния парламент, представлявана от Добромира Костова, Веселина Александрова, Веселка Христамян и Йордан Иванов,   се обърна днес с покана към граждани да се включат в дебата 21 октомври от 18 часа в конферентната зала на Дом на културата "Борис Христов" на ул. "Гладстон".  На същата дата изтича срокът, оповестен от общината за писмени предложения, макар че идеи ще се дават и устно по време на дискусиите.

На общественото обсъждане, подготвено от Общината,  ще присъстват експерти от администрацията  начело с главния архитект Димитър Ахрянов и авторите на проекта от фирма "Булплан".  В дебата на ДБ пък ще участват представители на браншови организации.

Алтернативната дискусия  на ДБ е  реакция  на съветниците  на отказа на кмета Здравко Димитров да покани групата за обсъждане на бюджетната прогноза за следващите три години, преди гласуването й. Всички останали групи, включително и на БСП,  участваха в този дебат. На сесията Димитров обясни, че поведението на демократите  не е конструктивно  и ги упрекна, че ходели като мишоци по стачките.

Съветниците от ДБ  искат  на дискусията да се очертаят мерки за решаване на проблемите  с презастрояването, липсата на достатъчно зелени площи, мръсния въздух, задръстванията, липсата на паркоместа, нефункциониращият добре градски транспорт, плачевното състояние на водопроводната мрежа.

"Гледаме на предстоящото изменение на Общия устройствен план на Пловдив като на едно от най-важните събития за целия ни мандат. Пловдив може да бъде един истински град на хората от модерен европейски тип. Пловдив разполага със забележително културно - историческо наследство и потенциал за развитие на туризма. Пловдив все още има шанс да запази и/или възстанови загубените досега зелени площи", подчертават съветниците.

Те считат, че  Марица може да се отвори към града, а зелените оазиси на тепетата и красивите ни пешеходни зони -  да се развиват и подобряват.

"Всички тези аспекти на развитие могат да се заложат в един качествен, умен и стратегически премислен ОУП или да бъдат погубени чрез недалновидни, лобистки или непремерени решения. Мненията на представители на гилдиите,  общественици, архитекти и инженери, на бизнеса и неправителствения сектор са изключително важни, за да се подобри качеството на ОУП, който е стратегически документ за Пловдив", подчертават съветниците от ДБ.  Въз основа на мненията на участниците в общественото обсъждане те ще внесат в Общинския съвет конкретни предложения.