Участието във властта е "в името на какво", а не "с кого"

Радио Пловдив
2.22.2021
22.2.2021
публикация в
Участието във властта е "в името на какво", а не "с кого"
Източник
Участието във властта е "в името на какво", а не "с кого"

Интервю за Радио Пловдив

СПОДЕЛЕТЕ

"Страната се намира в условия на институционален разпад и хаос", заяви пред Радио Пловдив председателят на ДСБ в Пловдив Йордан Иванов.


"Ние сме на последно място в ЕС по ваксинации, помощите не достигнаха до бизнеса, а даже някои фирми вече зпаочнаха да ги връщат. Започването на масовите ваксинации доведе до пълен хаос, защото както ни обясняваха, че няма желаещи, така изведнъж се образуваха огромни опашки" - това бяха част от примерите, които Иванов даде в интервюто.


"Дори ние от Демократична България, които сме върли децентралисти смятаме, че криза като тази с пандемията, която е най-тежката в близките 50 години, трябва да се управлява централно. Но това е невъзможно, защото властта е некомпетентна и корумпирана."


"ДБ е извънпарламентарна опозиция и откакто сме такава, в целия настоящ мандат, сме осветлявали редица проблеми. Като тръгнем от Росенец, през "Турски поток", през предложението за реформата на деветимата заместник - кметове на Пловдив и до това, че се излъчват сесиите на общинския съвет вече онлайн".


Иванов отбеляза: "Ние постоянно търсим връзка с избирателите и българските граждани, извън избирателния сезон.


Освен съдебната система, това, което спешно трябва да се промени е децентрализация на публичните финанси.

"Централната власт трябва да бъде отслабена, да спрат да се раздават пари през прозореца на един джип, това трябва да се свършва чрез закона, чрез желанието на гражданите."


Йордан Иванов смята, че важни положения за политиките на ДБ са електронизиране на процесите в държавата и създаването на меритократична демокрация, както "върховенство на закона, радикалната модернизация и рестартирането на регулаторите, защото те в момента са средства за контрол и действат напълно зависимо".


"Ние няма да участваме в управление с мандат на ГЕРБ, БСП и ДПС",
категоричен е Иванов.


"Но въпросът “с кого” е предхождан от въпроса “в името на какво”, защото ние нямаме нищо против тогава, когато останалите парламентарни групи решат да ни подкрепят за съдебна реформа - те да го сторят, нека тогава партиите излязат и кажат дали ще ни подкрепят и за реформа на прокуратурата. Ако те подкрепят такава реформа, ние не можем да не търсим широко мнозинство. "


"Ние призоваваме българските граждани да гласуват за тези, които не са ги лъгали."


Йордан Иванов каза, че има уверение от ДСБ, че Христо Иванов ще бъде водач на листата в Пловдив на "Демократична България", а "оттам насетне са важни лицата, които ние ще покажем след седмица, и политиките, които ще защитаваме", завърши Иванов.

Цялото интервю можете да чуете ТУК.